De jacht op een betaalbaar kot in Brussel is weer geopend. Studentenorganisatie Brik heeft afgelopen weekend haar jaarlijkse Open Kotdag georganiseerd. Toekomstige studenten kunnen tijdens een rondleiding verschillende kamers bekijken en vergelijken. De druk op de kotenmarkt is enorm en de prijzen zijn het afgelopen jaar sterk gestegen. Wie een betaalbaar kot wil voor volgend academiejaar, kan maar beter zo vroeg mogelijk beginnen aan de zoektocht. Want betaalbare koten zijn een schaars goed in Brussel.
Studenten op Open Kotdagen: ‘Ik vind de prijzen vrij choquerend voor kleine kamers’
Een analyse van Brik uit 2022 wijst uit dat een kot in Brussel gemiddeld 435 euro kost per maand, exclusief de kosten. Door de inflatie zou daar nu zo’n 10 procent bijkomen. En ook studenten ontkomen niet aan hogere energieprijzen. Voor vele studenten wordt dat onbetaalbaar.
Een grote groep studenten gaat niet op kot omdat ze geen kot vinden dat ze kunnen betalen. Uit een studentenbevraging door Brik in 2022, bleek dat van alle studenten die niet op kot gaan, 30% daarvan die keuze maken omdat het financieel niet haalbaar is.
Voor wie een studie kiest die enkel in Brussel wordt aangeboden, en wie niet de mogelijkheid heeft om van thuis te pendelen, zit er niks anders op. Het geldt voor de Limburgse Dina, die vorig jaar de studies montage aanvatte aan het RITCS. “Vorig jaar kreeg ik pas eind augustus te horen dat ik door de toelatingsproef was. In september nog een kot vinden was een ramp, alle koten waren al bezet. Behalve piepkleine kamers van 600 à 700 euro per maand." Dus ging ze op kot in Leuven, waar de prijzen iets zachter waren, om van daaruit naar Brussel te pendelen.
Wat zijn na de rondleiding de bedenkingen van de toekomstige Brusselse studenten? “Ik vind de prijzen vrij choquerend voor zo’n kleine kamers”. Een van de panden is een moderne, strakke studentenhome in de vijfhoek. De standaard kamers van 15 vierkante meter worden verhuurd voor 729 euro, kosten inbegrepen. Voor een compacte studio met kitchenette is dat 999 euro. “Alles is hier nieuw en in orde, maar ik vind niet dat modern per se duurder hoeft te zijn”, zegt Ada, die journalistiek zal studeren. “Ik hoop nog steeds iets te vinden onder de 500 euro.”
Dat de zoektocht voor velen zo moeizaam loopt, komt door het tekort aan koten in Brussel dat elk jaar blijft toenemen. “Er wordt wel bijgebouwd, maar de studentenpopulatie in Brussel stijgt ook snel”, zegt Maarten Matthijs, verantwoordelijke van de cel huisvesting bij Brik. “We zitten nu aan 110.000 studenten, en er zit nog groei op. Er komen heel veel internationale studenten naar Brussel en jongeren studeren ook steeds langer.”
Brik is zelf ook verhuurder en voelt aan hoe de druk op de kotenmarkt toeneemt. “Vroeger hadden we in september nog enkele koten beschikbaar, maar nu wordt dat steeds vroeger in augustus dat al onze koten volzet zijn”, zegt Matthijs.
Op 6 en 10 mei zijn er opnieuw Open Kotdagen van Brik, maar een huurcontract afsluiten voor een van hun kamers, kan pas vanaf 1 juli.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Samenleving , studentenkoten , studentenhome , Brik , studeren in Brussel , Dure koten