In en rond het station van Brussel-Zuid was de politie zaterdagochtend massaal aanwezig. Een 60-tal mensen werd opgepakt. Over één ding is iedereen het eens: "Deze actie is geen oplossing op lange termijn, er moeten structurele maatregelen komen." Het Nationaal Crisiscentrum organiseert maandag opnieuw crisisoverleg, daarbij is het de bedoeling om de grootschalige politieactie in het Brusselse Zuidstation te evalueren. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).
"Het werd hoog tijd dat deze actie plaatsvond", zegt Verlinden. "Maar de echte inspanning die moet worden geleverd, is inzetten op de wortels van deze problemen. De politie kan enkel aan symptoombestrijding doen."
Maandag komt het Nationaal Crisiscentrum opnieuw samen om de gevolgen en effecten van deze grootschalige actie te evalueren. Deze coördinatievergadering in de schoot van FOD Binnenlandse Zaken heeft als bedoeling alle betrokken autoriteiten samen te brengen.
Verschillende assen
De eerste as waarop zal worden gewerkt, is de aanpak van de criminele fenomenen en illegaliteit in en rond het stationsgebouw. Een tweede as is de aanpak van de toestand van daklozen, hulpbehoevenden, de verslavings- en gezondheidsproblematiek en openbare netheid in de zone van het stationsgebouw. De derde as zijn infrastructurele aanpassingswerken met het oog op het verbeteren van de veiligheid in het station.
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) reageert tevreden met het actieplan dat vandaag op tafel ligt. "Deze situatie vroeg om een geïntegreerde coördinatie, waarbij elke institutionele actor zijn verantwoordelijkheden opneemt en uitoefent."
De coördinerende rol van het Nationaal Crisiscentrum is beperkt in de tijd en zal op termijn overgedragen worden aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Lees meer over: BRUZZ 24 , Sint-Gillis , Veiligheid , onveiligheid zuidstation , politieactie , Jean Spinette