Onderzoekers aan de VUB proberen een interactief systeem op poten te zetten dat moet waarschuwen voor overstromingen in Brussel. De applicatie FloodCitiSense zal zich daarvoor baseren op bestaande meetpunten, maar rekent ook op de hulp van de Brusselaar om wateroverlast via de app te melden.
Brusselse burgers kunnen helpen overstromingen te voorspellen
Het idee gaat uit van het departement 'Hydrologie en Waterbouwkunde' en de VUB-onderzoeksgroep SMIT. Zij willen een systeem ontwikkelen dat alle Brusselse actoren betrekt.
De insteek is simpel. Als de onderzoekers, de overheden, de Brusselse Waterbeheermaatschappij en Leefmilieu Brussel samenwerken, krijg je het meest accurate overstromingsplan. En door die interactief te maken, kan ook de Brusselaar zijn steentje bijdragen om wateroverlast nog beter te peilen.
75 extra meetpunten bij burgers
Het bestaande monitoringsysteem voor Brussel bestaat uit 15 meetpunten. Die brengen onder meer de afvoer naar waterlopen en reservoirs in beeld, maar monitort ook de waterbekkens in de Woluwe- en Maalbeekvallei.
De onderzoekers voegen daar graag 75 extra regenmeters aan toe. Die zouden ze installeren bij de burger, verspreid over het hele grondgebied van het Gewest. Op die manier hopen ze de wateroverlast bij hevige neerslag beter te registreren. Bovendien moeten Brusselaars ook de kans krijgen om via een app lokaal wateroverlast te signaleren.
Waarschuwen voor overlast
Door alle data te combineren kan er volgens de onderzoekers een waarschuwingsmodel ontwikkeld worden. "Dat zal kunnen voorspellen waar en wanneer er een grotere kans op wateroverlast zal ontstaan", legt projectverantwoordelijke Boud Verbeiren uit. "Ons bestaande netwerk van meetpunten en sensoren is nu vaak te beperkt om dat allemaal te registreren."
Lees meer over: Brussel , Wetenschap , Milieu , overstroming , VUB , FloodCitiSense , Brusselse Maatschappij voor Waterbeheer , BMWB , wateroverlast
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.