| Initieel werd gedacht dat micrometeorieten of ruimtestof de tand des tijds niet zouden kunnen doorstaan, maar dat is volgens professor Goderis niet correct.

VUB-meteorietenspecialist onderzoekt afkomst ruimtestof op aarde

© Belga
27/11/2023

VUB-professor en meteorietenspecialist Steven Goderis (VUB) onderzoekt hoeveel ruimtestof er de voorbije 500 miljoen jaar op aarde is neergedaald. Ook wil hij de afkomst van het "buitenaardse" ruimtestof gaan bepalen. Het nieuwe onderzoeksproject FLUX is een wereldwijde primeur in het onderzoek naar micrometeorieten.

"De afgelopen 4,5 miljard jaar werd de aarde continu gebombardeerd met buitenaards materiaal," zegt de meteorietenspecialist verbonden aan VUB-onderzoeksgroep Archaeology, Environmental Changes and Geochemistry (AMGC). Initieel werd gedacht dat de zogenaamde micrometeorieten, of ruimtestof, de tand des tijds niet zouden kunnen doorstaan. Maar dat is volgens professor Goderis niet correct. Aan de hand van het ruimtestof wil hij proberen meer te weten te komen over de wisselwerking tussen het zonnestelsel en het aardoppervlak.

Na een succesvolle conceptstudie wil Goderis met het onderzoeksproject FLUX voor het eerst in de geschiedenis ruimtestof proberen te extraheren uit gesteentelagen uit het Fanerozoïcum, de periode vanaf het ontstaan van het leven op aarde tot vandaag. "Het is alsof we snapshots gaan maken, en die vervolgens gebruiken om een nieuw hoge-resolutiebeeld te scheppen van de dynamische interacties tussen het zonnestelsel en de aarde," zegt Goderis. "Fossiele micrometeorieten dienen als een alternatieve bron van informatie over processen in het zonnestelsel."

Via het onderzoek proberen de onderzoekers niet enkel te weten komen op welke wijze het ruimtestof met de aarde interageert, maar hopen ze ook de bron en afkomst van het stof te kunnen ontdekken en bepalen. Het FLUX-project zal mee uitgevoerd worden door drie doctoraatstudenten en twee postdoctorale onderzoekers. Het onderzoeksproject wordt gefinancierd met Europees geld, ter waarde van 2,6 miljoen euro.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni