VUB-onderzoekers Nick Devoogdt en Karine Breckpot willen samen met de Waalse start-up Esobiotec kankerimmunotherapie betaalbaarder maken. Met behulp van nieuwe technologieën willen ze T-cellen, immuuncellen in het menselijk lichaam, direct in het bloed modificeren. Dat meldt de VUB maandag in een persbericht. Nu moeten die cellen nog uit het bloed geïsoleerd worden en in een labo aangepast worden, wat de behandeling duur maakt.
VUB-onderzoekers en start-up Esobiotec willen kankertherapie goedkoper maken
Het menselijk immuunsysteem is in staat om kankercellen te herkennen, aangezien ze unieke eiwitten, zogenaamde tumor-antigenen, op hun celmembraan hebben. In het labo kunnen T-cellen worden gemodificeerd zodat ze chimere antigen receptoren (CAR) krijgen, wat hen toelaat om specifiek de kankercellen te herkennen en te doden.
Deze technologie wordt momenteel al gebruikt bij bloedkankers, maar is voorlopig nog erg duur. Dit komt doordat de T-cellen uit het bloed van patiënten geïsoleerd dient te worden, waarna de cellen gemodificeerd worden in een laboratorium.
De VUB en Esobiotec willen op basis van nieuwe technieken deze T-cellen rechtstreeks in het bloed aanpassen. Op die manier zou de therapie een stuk goedkoper worden. "Deze baanbrekende benadering heeft het potentieel om de huidige standaard van cel- en gentherapieën voor de behandeling van kanker te transformeren", klinkt het.
Lees meer over: Brussel , Wetenschap , VUB , kanker , kankeronderzoek , onderzoek