Een analyse van het gedrag van Nederlandstalige politici op Twitter leert ons dat in Brussel de N-VA het vaakst negatief klinkt. Johan Van den Driessche eindigt zelfs tweede op de lijst van 'zuurste politici' in het Nederlandstalig taalgebied. Collega-N-VA'ers Karl Vanlouwe en Liesbet Dhaene staan, samen met Van den Driessche, als enige Brusselaars in de top-15.
Brusselse N-VA staat bovenaan lijst met negatieve twitteraars
De analyse is het resultaat van een onderzoek dat Knack en haar technologiewebsite Datanews hebben uitgevoerd rond het twittergedrag van Vlaamse politici en vooral welke woorden daar in verhouding het meest worden gebruikt. Er werd gekeken naar 600.000 tweets van 251 Vlaamse politici en zeven politieke partijen.
Uit de resultaten blijkt dat Johan Van den Driessche, N-VA-fractievoorzitter in het Brussels parlement, op de tweede plaats van de meest zure Vlaamse politici staat. Vlaams volksvertegenwoordiger en senator Karl Vanlouwe en Brussels parlementslid Liesbet Dhaene, allebei lid van de Brusselse N-VA, staan respectievelijk op plaats 4 en 13.
Revolutionaire termen
Op partijniveau valt op dat CD&V en Open VLD steevast de meest positieve stemmen op Twitter zijn. N-VA, SP.A en Groen zweven volgens de analyse tussen positief en negatief. Vlaams Belang en PvdA zijn uitgesproken negatiever dan hun collega-politici. PVDA scoort bijvoorbeeld vooral negatief door revolutionaire termen als 'strijd', 'verzet', 'protest', en 'crisis'.
Vooral politici van Vlaams Belang en N-VA worden volgens het onderzoek bestempeld als ‘negatieve twitteraars’. Anke Van dermeersch (Vlaams Belang), Johan Van den Driessche en Johan Van Overtveldt (beiden N-VA) vormen de negatieve top-3.
"Het klopt dat Johan soms scherp is in zijn tweets", klinkt het bij de N-VA. "Hij ziet het als zijn plicht om te rapporteren over de toestand in Brussel. Dat die tweets negatief scoren, zegt daardoor jammer genoeg vooral iets over het wanbeleid in Brussel."
In de 'zure' top-15 staan verder nog twee Groen-politici, Ingrid Pira en Bart Caron, één iemand van SP.A (Dirk Van der Maelen), en helemaal geen CD&V'ers of Open VLD'ers.
Gevoelslading
Hoe bepaal je of een uitspraak positief of negatief is? De journalisten van Datanews maakten hierbij gebruik van Pattern, een algoritme van de Universiteit van Antwerpen. Op basis van boekrecensies en met behulp van linguïsten hebben ze duizenden adjectieven ingedeeld op basis van hun gevoelslading. Zo krijgt elke tweet een zekere score mee en zien we hoe positief of negatief een politicus gemiddeld communiceert op Twitter.
Om de top-15 van meest negatieve politici te halen, moest een account wel minstens 500 eigen tweets (retweets tellen niet mee) hebben.
Daarbij hoort één belangrijke nuance: het algoritme herkent geen sarcasme. Al hoeft dat geen obstakel te zijn: "Dit vormt enkel een probleem als je er van uit gaat dat bepaalde politici veel meer sarcastisch tweeten dan anderen. Er zal een zekere foutenmarge op zitten, maar de enorme hoeveelheid onderzochte tweets zou de relatief kleine hoeveelheid sarcastische tweets moeten overstijgen", aldus data-analist Kristof Boghe in Datanews.
De onderzochte tweets werden ook vergeleken met een sentimentlexicon van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ook daar was de positief/negatief verhouding van partijen gelijklopend.
Lees meer over: Brussel , actua , Sociale media , Twitter
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.