Eerder deze week oordeelde een Brusselse rechter dat de Belgische overheid "alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen moet nemen" om de zes minderjarige kinderen van twee Belgische IS-vrouwen in Syrië terug te halen naar België. Child Focus wil een uitbreiding, en vraagt dat België “alle gelokaliseerde kinderen terughaalt”.
Child Focus: 'België moet ook andere IS-kinderen terughalen'
Volgens het OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse in ons land coördineert, bevinden zich in totaal nog een 15-tal Belgische kinderen in kampen in Syrië en Irak. Een 170-tal kinderen zijn daarnaast niet exact gelokaliseerd, maar bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid ook in een van beide landen. De overgrote meerderheid van die vermiste kinderen is onder de zes jaar.
“Wij pleiten nu voor een repatriëring van alle gelokaliseerde Belgische kinderen op Syrisch en Iraaks grondgebied”, aldus Heidi De Pauw van Child Focus in De Standaard.
Dwangsom: 5.000 euro per dag
Dat zal ze binnenkort al moeten doen voor zes kinderen van twee Antwerpse Syriëstrijdsters, besliste een Brusselse rechtbank woensdag. VRT NWS geeft aan uit goede bron te hebben vernomen dat de Belgische overheid wellicht in beroep zal gaan tegen het vonnis. "Maar zelfs dat is niet opschortend. De Belgische overheid zal toch alles in het werk moeten stellen om de families binnen de veertig dagen te repatriëren”, weet De Pauw.
België moet dus snel actie ondernemen, want veertig dagen na de betekening van de beslissing moet alles rond zijn, zo oordeelde de rechter. Zo niet volgt er een dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging per kind. Het bedrag is wel begrensd tot 1 miljoen euro.
"Regering besliste al in 2017 gelokaliseerde kinderen terug te halen. Jammer dat rechtbank haar moet dwingen om een beslissing die ze zelf genomen heeft uit te voeren"
“Daarnaast is het ook zo dat België al langer heeft besloten om de kinderen van wie de verblijfplaats bekend is, terug te halen", zegt Heidi De Pauw van Child Focus. "In november 2017 heeft de Belgische regering de beslissing genomen om alle gelokaliseerde kinderen in België te laten repatriëren, maar dat is nog altijd niet gebeurd."
"Het gaat om een 15-tal kinderen, voornamelijk afkomstig uit Vilvoorde, Brussel en Antwerpen. Het is jammer dat advocaten naar deze middelen moeten grijpen om de regering een beslissing, die ze zelf genomen heeft, te laten uitvoeren.”
Lees meer over: Brussel , actua , Islamitische Staat , deradicalisering
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.