Colruyt gaat rundvlees rechtstreeks bij de boeren aankopen. De veehandelaar wordt gepasseerd om de de toeleveringsketen korter én transparanter te maken.
De rechtstreekse aankoop betekent dat Colruyt de groothandelaar én de veehandelaar passeert én de relatie met de slachthuizen hertekent. Die laatste worden pure dienstverleners die tegen een bepaalde kostprijs de runderen slachten. De boer krijgt een hogere prijs én een afnamegarantie. Dat bericht De Standaard.
Colruyt vermoedt dat dit initiatief, dat met negentig boeren start en goed is voor 10 procent van het rundvlees dat Colruyt Group inkoopt, zal groeien.
In het model moeten de boeren zich wel groeperen in een producentenorganisatie. "Het kan een gamechanger worden. We hopen dat ons voorbeeld gevolgd wordt", zegt Stefan Goethaert, de algemeen directeur Colruyt Group Fine Food.
Hendrik Vandamme, de voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), is sceptisch. "Ik begrijp dat boeren zich willen groeperen. Dat is zinvol als het een meerwaarde kan creëren, waardoor de veehouders kostendekkend kunnen werken. Mijn vraag is bij wie de meerwaarde terechtkomt."
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.