Zondag viel in café Les Brasseurs het verdict van de jury: de beste 'bouletten' van Brussel vind je in Jette. Beenhouwer ‘L’Os à Moi’L' mocht de ‘Chaud Boulette’ mee naar huis nemen. “Mijn balletjes worden met liefde én goede ingrediënten gemaakt", zo zegt de trotse winnaar. De publieksprijs was voor Slagerij Peter & Sabine uit Sint-Pieters-Woluwe.
Beenhouwer uit Jette maakt de 'Beste boulet van Brussel'
Wie maakt de beste 'boulet' van Brussel? Hoog tijd om op die vraag een antwoord te geven, dacht de Brusselse voedselblogger Dominique Deslauriers van ‘Tips from a waitress’.
Onder de noemer ‘Chaud Boulette’ organiseerde zij zondag in de Brusselse bruine kroeg Les Brasseurs aan de Anspachlaan een culinaire hoogdag voor 'ballekes'. Tien Brusselse beenhouwers dongen mee naar de felbegeerde titel van 'Beste boulet van Brussel'. “Deze spannende competitie is bedoeld om de kleine bedrijven van Brussel, de lokale horeca en onze passie voor ons favoriete “bar food” te vieren en te promoten”, zo klinkt het bij de organisator.
Voor de wedstrijd riep de culinaire blogger de hulp van echte professionals in: “De jury bestaat uit gerenommeerde chefs en gastronomiekenners, zij zullen hun drie favoriete boulettes selecteren. De winnaar ontvangt de Gouden Boulette”, zo legt Deslauriers uit. De jury bestond onder meer uit een sommelier, drie chef-koks en een sous-chef, met als opvallendste beoordeler tv-kok Sofie Dumont.
“Ik heb nog nooit zo’n uitgebreide discussie over balletjes meegemaakt als hier aan tafel.”
Naast de culinair zeer onderlegde jury, mocht ook het publiek mee proeven en een slager met de publieksprijs bekronen. Er stond veel op het spel, jury én publiek namen de smaaktest ernstig: “Ik heb nog nooit zo’n uitgebreide discussie over balletjes meegemaakt als hier aan tafel”, klinkt het bij de aanwezige proevers.
De hoofdprijs was uiteindelijk voor slager Guy Reygaerts van Beenhouwerij L’Os à Moi'L uit Jette, hij mocht de ‘Chaud Boulette’ mee naar huis nemen. “We hebben hiervoor ons best gedaan. Of ik er zelf graag eet? Ja, natuurlijk! Als er eens een balletje mislukt, dan eten we het met plezier zelf op.” Hij geeft ook het geheim weg van zijn professioneel goedgekeurde ‘ballekes’: “Ik maak ze met liefde én goede ingrediënten.”
Publieksprijs
Ook slager Peter van Slagerij Peter & Sabine uit Sint-Pieters-Woluwe viel in de prijzen, zij kregen de derde plaats van de jury, en de eerste prijs van het publiek. “Die titel ligt me toch het nauwst aan het hart, want het zegt wat de gewone Brusselaar wil.”
En dat publiek was kritisch: “Of ik veel van balletjes ken? Uiteraard, want de mijne zijn de lekkerste, al zeg ik het zelf. Er zaten vandaag heel goede bij, maar er was ook eentje die niets te maken had met een boulet, ik heb die nul op vijftien gegeven.”
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Jette , Sint-Pieters-Woluwe , Cultuurnieuws , ballekes , bar food , Les Brasseurs , Beste Boulet