Een boek dat toebehoorde aan de familie Andriesse en dat in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's werd geroofd, is terug in ons land. Via een officiële ceremonie werd het donderdag overhandigd aan het Joods Museum van België in Brussel. Voortaan maakt het deel uit van de collectie van het museum.
Boek dat door nazi's werd geroofd geschonken aan Joods Museum in Brussel
Het gaat om het boek 'Armoede' van de Nederlandse schrijfster Ina Boudier-Bakker. Destijds maakte het deel uit van de collectie van het echtpaar Belgisch-Joodse mecenassen en filantropen Elisabeth en Hugo Andriesse.
"Dit object heeft sinds de oorlog vijf grenzen overschreden voordat het zijn weg terugvond naar zijn voormalige eigenaren in België", legt het museum uit. Het werk werd donderdag, in aanwezigheid van het Directoraat-Generaal Cultuur van de Europese Commissie, door een lid van de FOD Economie overhandigd aan een vertegenwoordiger van de erfgenamen van Elisabeth Andriesse voordat het aan het Museum werd aangeboden.
Gestolen erfgoed
In het museum vond donderdag ook een tijdelijke tentoonstelling plaats: 'Gestolen Joods erfgoed: het lot van de Andriesse-collectie', waarin het leven van het echtpaar werd beschreven. Na hun vlucht van Brussel naar New York in 1940 werd de kunst- en textielcollectie van de familie geplunderd door de nazibezetters in ons land. Een deel van de collectie blijft onvindbaar.
De curator van de tentoonstelling en onderzoeksmedewerker bij het Jewish Digital Cultural Recovery Project (JDCRP), Anne Uhrlandt, wilde vooral de invloed van het echtpaar op de Belgische culturele scene van vóór de Tweede Wereldoorlog in de kijker zetten. "De Andriessen, zeer invloedrijk en sociaal gerespecteerd in Brussel, stonden bekend om hun donaties aan verschillende goede doelen, zonder onderscheid van geslacht of religie", aldus de curator. "Bijna tachtig jaar na het einde van de Holocaust is het tijd om hun herinnering terug te brengen naar hun geboorteplaats", zei ze.
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Joods Museum , joodse gemeenschap , tweede wereldoorlog , Europese Commissie , holocaust