| Het Bloementapijt op de Grote Markt van 2022.

Brussel wil marionettentheater en bloementapijt op erfgoedlijst UNESCO krijgen

© BRUZZ
15/03/2024

De Brusselse regering heeft twee aanvragen ingediend voor UNESCO-erkenning tot immaterieel cultureel erfgoed. Eentje betreft de traditie van het marionettentheater, het andere gaat over het Brusselse bloementapijt. Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Ans Persoons (Vooruit.brussels).

"Brussel is wereldberoemd omwille van zijn art-nouveauschatten, maar kent ook heel wat immaterieel erfgoed”, klinkt het bij Persoons. “Van de marionettenvoorstellingen met stangpoppen in het Theater van Toone tot het indrukwekkende bloementapijt op de Grote Markt, miljoenen mensen van over de hele wereld komen daarvoor speciaal naar Brussel. Het is dan ook onze plicht om deze tradities te bewaren, door te geven, en ze door UNESCO te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed", meldt het persbericht.

Renaissance

Aan het marionettentheater en bloementapijt gaat heel wat geschiedenis vooraf. De eerste is een volkse traditie die ontstond in reizende kermissen tijdens de Renaissance, en nog veel populariteit genoot in de 19de eeuw. Kenmerkend is de metalen stang die dient om de poppen te laten bewegen door verschillende delen van het lichaam aan te sturen. Een getraind team van zes poppenspelers verzorgt daarbij de coördinatie van de marionetten op aangeven van de stem van de spelleider.

De Brusselse poppentraditie werd in de jaren ’60 met uitsterven bedreigd. Tot de oprichting van vzw Theater van Toone de toekomst verzekerde. Dat geeft nu wekelijks vier voorstellingen met een uitgebreid en divers repertoire. In 2018 werd het poppentheater op de Grasmarkt erkend als immaterieel erfgoed door het Brussels gewest.

Begonia’s

Bloementapijten ontstonden dan weer in de 14de eeuw, in de landen rond de Middellandse Zee. Oorspronkelijk was het gebruik gekoppeld aan Christelijke vieringen. Het eerste bloementapijt op de Brusselse Grote Markt viel te bezichtigen in 1971. Sindsdien werden er al 21 verschillende gerealiseerd, in teken van de bloeiperiode van de begonia’s. Het evenement vindt tegenwoordig tweejaarlijks plaats in het weekend van 15 augustus. Elke editie verzorgt de vzw Bloementapijt van Brussel een nieuw ontwerp, wat soms tot wel 200.000 bezoekers aantrekt.

Voor beide tradities stelde urban.brussels de afgelopen jaren een aanvraagdossier op voor de erkenning tot immaterieel erfgoed door UNESCO. Bij de eerste gaat het niet specifiek om het Theater van Toone, maar om de algemene stangpoppentraditie. Dat dossier zal ingediend worden door de Permanente Delegatie van België bij UNESCO eind maart.

Ook de aanvraag voor het bloementapijt wordt die periode ingeleverd. Dat maakt deel uit van een internationaal dossier waarbij ons land samenwerkt met Spanje, Italië, Malta en Mexico. Spanje zal de aanvraag indienen.

Op een mogelijke nominatie van UNESCO is het wel nog even wachten. Die wordt pas eind 2025 verwacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Unesco , Ans Persoons , Brussel Kort , immaterieel erfgoed , erfgoed Unesco

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni