'Den bûûm is gearriveid': veel volk voor 716e Meyboomstoet

© Belga - BRUZZ
09/08/2024
Updated: 09/08/2024 19.06u

Op 9 augustus trekt naar jaarlijkse gewoonte de Meyboomstoet door de Brusselse straten. Die is naar goede traditie voor 17.00 uur geplant in de Zandstraat, anders zou Brussel het privilege om de vreugdeboom te planten kunnen verliezen. "De Leuvenaars azen op onze boom, maar zullen die nooit krijgen."

Het planten van de Meyboom is een traditie die teruggaat tot 1213. Toen gaf hertog van Brabant Jan II de stad Brussel de toelating om een Meyboom, een symbool van jeugd en vruchtbaarheid, te planten. Hij deed dat nadat gezellen van Sint-Laurentius hem hadden geholpen bij een gevecht met inwoners van Leuven tijdens een bruiloft.

Ook in Leuven wordt op 9 augustus een boom geplant en beide steden geloven en stellen dat zij als enige de échte Meyboom planten in de stad. In Leuven is de traditie van start gegaan in 1974, wanneer de Brusselse boom gestolen werd en naar Leuven werd gebracht. Volgens de Leuvenaars hebben zij zich daardoor het privilege kunnen toeëigenen.

In Brussel moet de boom voor 17.00 uur in de grond zitten, op de vooravond van het feest van Sint-Laurentius. Zo niet, dan gaat het privilege om de Meyboom te planten daadwerkelijk naar Leuven.

Bûûmdroegers en Gardevils

Het Brusselse exemplaar werd 's ochtends vroeg gekapt omstreeks 6.00 uur. Vervolgens hebben de verschillende organisaties, zoals onder meer de Bûûmdroegers en de Gardevils, de boom naar het centrum gebracht. De Bûûmdroegers moeten de boom dragen en planten, de Gardevils staan op hun beurt garant voor de bescherming ervan.

(lees verder onder de video)

BRUZZ-reporter Kevin Van den Panhuyzen is ter plaats bij de planting van de Meyboom

De werkelijke Meyboomstoet is van start gegaan om 13.30 uur aan de Zandstraat in Brussel-Stad. Vandaaruit is de boom richting de Grote Markt vertrokken, waar ze omstreeks 14.00 uur voorgesteld is aan het grote publiek. Dit onder begeleiding van de Gezellen van Sint-Laurentius, een fanfare, de Reuzen en hun Poepedroegers, alsook vele andere Brusselse folkloristische groepen.

Na de voorstelling is de Meyboom opnieuw richting Zandstraat vertrokken, waar het exemplaar geplant is, zoals de traditie het voorschrijft op de hoek met de Broekstraat. Jan Brusten, voorzitter van de Gezellen van Sint-Laurentius, herinnert er nogmaals aan dat enkel Brusselaars "de enige échte Meyboom planten". "De Leuvenaars azen op onze boom, maar zullen die nooit krijgen."

Onder luid applaus wordt de Meyboom na twee mislukte pogingen toch net op tijd geplant in de Zandstraat

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Meyboom , Meyboomplanting , burgemeester Philippe Close , Grote Markt

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni