Tot zondag kunnen Brusselaars genieten van films, debatten en meer tijdens het inclusieve festival 'Expressions Mixtes' dat in teken staat van de Brusselse lgbtq+ gemeenschap met een migratieachtergrond. Hassan Jarfi, de man die zijn zoon verloor na de eerste homomoord in België, is peter van het festival.
Expressions Mixtes: het festival voor LGBTQ+ met een migratieachtergrond
Queer (overkoepelende term voor lgbtq+ personen red.) zijn met een migratieachtergrond, het is geen sinicure. Dat is wat filmmakers Frederico Ariu en Raphael Kalengayi ondervonden bij het maken van hun eerste documentaire. In die documentaire kregen dubbele minderheden de kans hun ervaringen te delen. "We moeten zowel de complexiteit als de schoonheid van hun identiteit erkennen", klinkt het bij filmmaker Raphael Kalengayi.
Samen met coregisseur Frederico Ariu besloot hij daarom een festival te organiseren dat een platform biedt aan lgbtq+ personen met een migratieachtergrond. "Met het festival hopen we de verhalen te vertellen die nooit verteld worden", vertelt Ariu. Naast de vertoning van twee documentaires uit eigen productie, kreeg een breed scala artiesten de kans hun werk te delen in de vorm van theater, dans en exposities. "Het is een schreeuw om tolerantie, acceptatie en het vieren van diversiteit in al haar vormen", aldus Ariu.
Twee werelden
Het vierdaagse festival maakt dit jaar zijn debuut en volgens het duo filmmakers komt dat geen moment te vroeg: "Met de opkomst van extreemrechts in deze gevoelige verkiezingstijd is het nog belangrijker deze taboeonderwerpen te bespreken", verklaren ze.
Daar is Delphine Houba (PS), schepen van cultuur, toerisme en grote evenementen van Brussel Stad, het mee eens. "Met meer dan 180 nationaliteiten zit sociale inclusie in het DNA van Brussel. Maar vandaag zien we een wereld in twee verdeeld. Dat werd nog duidelijker na de verkiezingsuitslag van zondag", vindt ze. Op vlak van holebirechten doet Brussel het in vergelijking met andere landen volgens haar goed, maar "we mogen dat niet vanzelfsprekend vinden".
"Met meer dan 180 nationaliteiten zit sociale inclusie in het DNA van Brussel. Maar vandaag zien we een wereld in twee verdeeld. Dat werd nog duidelijker na de verkiezingsuitslag van zondag."
schepen van cultuur, toerisme en grote evenementen in Brussel-Stad
Overigens komt discriminatie ook in Brussel voor. Zo werd een Brusselaar vorig jaar slachtoffer van homogeweld.
Ihsane Jarfi
Hassan Jarfi, boegbeeld van het festival, verloor twaalf jaar geleden zelf zijn 32-jarige zoon Ihsane aan homohaat. Sindsdien is hij voorvechter voor de lgbtq+ gemeenschap. Zelf heeft de geaardheid van zijn zoon hem nooit parten gespeeld, ondanks hij kritiek kreeg te verduren vanuit de Marokkaanse gemeenschap.
Jarfi zal zelf deelnemen aan enkele debatten tijdens het festival.
De films, debatten en andere voorstellingen verspreiden zich over het cultureel centrum Breugel, gallerij Hôte en Grands Carme. Toegang is gratis.
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Ihsane Jarfi , lgbtq+ , inclusief festival