KMKG MRAH

| De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.

Helft van Jubelparkmuseum dag lang dicht wegens personeelstekort

HUB
01/04/2025

De afgelopen tijd moest het Museum voor Kunst en Geschiedenis meermaals zalen sluiten wegens gebrek aan personeel. “Een gevolg van de jarenlange besparingen,” zegt directeur Géraldine David.

Op zondag 23 maart bleek maar de helft van de zalen van het KMKG toegankelijk voor het publiek, tot grote consternatie van de bezoekers, zo meldt de RTBF.

Géraldine David, sinds begin 2024 directeur van het museum, bevestigt het bericht. “Er was die dag een tekort aan bewakers. Er waren zieken en we kampen bovendien al jaren met een structureel tekort aan bewakings- en onthaalpersoneel. Heel jammer voor de bezoekers, maar we konden hun veiligheid en die van de kunstwerken niet garanderen. Daarom bleven die zalen dicht.”

Het was niet de eerste keer dit jaar dat het Jubelparkmuseum zalen dicht hield. “Maar nooit eerder moesten we de helft van het museum sluiten,” zegt David. Eerder dit jaar bleef ook het Hallepoortmuseum, onderdeel van het KMKG, een paar weekends dicht, om dezelfde reden.

Nieuwe zalen

Al jaren kampt het KMKG met personeelstekorten, maar nu is de situatie wel heel nijpend. “In 2011 werkten hier 350 voltijdse equivalenten, nu nog slechts 160,5,” legt David uit. “Het is een gevolg van de jarenlange besparingen. Mensen die vertrokken of met pensioen gingen, werden niet vervangen omdat er geen geld was. We hebben op dit moment niet alleen een tekort aan bewakers en onthaalpersoneel, ook de ondersteunende diensten zijn onderbemand en we missen curatoren. We hebben nu bijvoorbeeld dringend nood aan een egyptoloog en iemand voor de communicatie.”

Toch blijft David naar eigen zeggen positief en wil ze vooruit met museum. Eind vorig jaar gingen er drie nieuwe zalen over sierkunsten in de 18de eeuw open, alsook de negen vernieuwde Amerikazalen, met kunst van de oorspronkelijke bevolking van Midden- en Zuid-Amerika. In juni gaan er opnieuw twee grote zalen open, de ene over sierkunst uit de 19de eeuw, de andere over Belgische art nouveau en art deco.

“Nieuwe zalen betekent extra nood aan bewaking, maar dergelijke projecten zijn absoluut nodig om het museum opnieuw in de schijnwerpers te plaatsen,” zegt David.

Privé bewakingsfirma

Zij zoekt intussen naar een oplossing voor het tekort aan bewakers. “We hebben onlangs toch twee nieuwe mensen in dienst kunnen nemen. En we gaan de bewaking ook gedeeltelijk uitbesteden aan een privéfirma, wat natuurlijk ook geld kost. Maar ik hoop dat we op die manier in de toekomst geen zalen meer zullen moeten sluiten.”

Ook voor het beheer van het Hallepoortmuseum is er binnen afzienbare tijd mogelijk een oplossing. Vorig jaar lanceerde de vorige federale regering, samen met de Stad Brussel en het Brussels gewest, het plan om van de Hallepoort een interactief museum voor Brussels immaterieel erfgoed te maken. Dat zou dan uitgebaat worden door de vzw Paleis van Keizer Karel, die ook het Coudenbergpaleis uitbaat. “We zijn hierover momenteel nog aan het praten met de Stad en het gewest,” zegt David.

We hebben nu ook dringend nood aan een egyptoloog en iemand voor de communicatie.

Géraldine David

directeur KMKG

En dan is nog zoeken naar een oplossing voor het gesloten restaurant. Vorig jaar in maart ging in het museum, dat jaren zonder horecagelegenheid zat, Gédéon open, la nouvelle cantine chic du musée. Maar op 1 december was het restaurant al weer gesloten. “Heel jammer, maar het heeft niets met het personeelstekort te maken. Het restaurant is uitbesteed aan cateraar Choux de Bruxelles. We hopen dat er een oplossing gevonden wordt.”

Verlies van expertise

Het KMKG is niet de enige federale wetenschappelijke instelling (FWI) die met personeelstekort kampt. Volgens de vakbond CSC, geciteerd door RTBF, hebben alle FWI’s ermee te maken. Michel Van Camp, directeur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), kan dit bevestigen. “Wij hebben op dit moment een groot tekort aan mensen bij onze dienst boekhouding en de personeelsdienst. Het komt deels door gebrek aan geld, maar ook doordat het soms moeilijk is om mensen te vinden en omdat onze aanwervingsprocedures erg ingewikkeld zijn.”

Het KBIN heeft ook maar ‘het minimum minimorum’ aan wetenschappers, zegt Van Camp. “En dat terwijl onze collecties gigantisch zijn. We zijn meer en meer expertise aan het verliezen.”

Al jaren bespaart de federale overheid op het wetenschapsbeleid. Ook de Arizona-regering heeft stevige besparingen in het vooruitzicht gesteld voor de FWI’s. Van Camp: “Dat leidt tot onzekerheid bij onze wetenschappers. Zal er volgend jaar nog geld zijn voor hun onderzoek?”

Eind vorige week trokken de onderzoekers van het KBIN en vele andere instellingen aan de alarmbel. In een open brief onderstreepten ze het belang van het publieke wetenschappelijk onderzoek en benadrukten ze de noodzaak aan voldoende financiering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Cultuurnieuws , Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis , Jubelparkmuseum , Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni