De Malinese zangeres Rokia Traoré (50) blijft voorlopig opgesloten in de gevangenis van Haren. Traoré wacht daar op de behandeling van haar zaak over het bezoek- en hoederecht van haar negenjarige dochter. Dat heeft de Brusselse correctionele rechtbank maandag beslist. De rechtszaak is uitgesteld tot begin januari.
Malinese zangeres Rokia Traoré blijft in gevangenis van Haren in afwachting van proces
Rokia Traoré werd in oktober 2023 bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar omdat ze een vonnis van de familierechtbank over het hoederecht over het kind dat ze heeft met de Belgische vader van het kind, theatermaker en oud-directeur van de KVS Jan Goossens, niet respecteert.
In juni jongstleden werd ze gearresteerd in Italië, en na een lange procedureslag werd ze eind november aan België uitgeleverd.
Haar nieuwe advocaat, meester Dimitri de Béco, had gevraagd dat verzet ontvankelijk te verklaren, zodat Traoré de gevangenis zou kunnen verlaten in afwachting van dat proces, maar dat heeft de rechtbank geweigerd.
De rechtbank besloot maandag om de zaak volledig uit te stellen naar 8 januari en ook dan pas een beslissing te nemen over de ontvankelijkheid van de verzetsprocedure. Rokia Traoré blijft dus in de cel in afwachting van dat proces en de uitspraak er van.
Vorige week vroeg haar verdediging al aan de raadkamer om haar onder voorwaarden vrij te laten, maar dat verzoek werd toen geweigerd.
'Vluchtgevaar en recidivegevaar'
Het Brusselse parket steunde het verzoek om pas bij de behandeling van de zaak te beslissen over de ontvankelijkheid van het verzet. “Deze zaak is complex,” zei de openbaar aanklager. “Maar als mevrouw Traoré nu vrijkomt, is het vrijwel zeker dat ze opnieuw vlucht.”
Meester Sven Mary, de advocaat van Jan Goossens, pleitte in dezelfde zin. "In 2020 is ze al gearresteerd geweest in Frankrijk in dit dossier, en vrijgelaten onder voorwaarden. Ze heeft haar voeten geveegd aan die voorwaarden en is naar Mali gevlucht. Als ze nu wordt vrijgelaten, zien we haar en het kind niet meer weer."
Volgens Mary wijst alles er op dat de Malinese zangeres het proces over het toekennen van het bezoekrecht aan de vader van haar dochter wil ontlopen. “Ze heeft na haar arrestatie in Italië alle procedures uitgeput, tot een prejudiciële vraag aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg toe”, klonk het in zijn pleidooi.
Meester De Béco argumenteerde dat het niet in het belang van het kind was om de moeder in de cel te houden, maar hij vond geen gehoor bij de rechtbank. De Béco stelde dat zijn cliënte wordt vastgehouden als drukmiddel. “Het belang van het kind staat hier centraal,” zei hij. “De dochter leeft in Mali, gaat daar naar school en doet het goed. Wij willen in dialoog gaan, zodat haar vader haar kan zien. Maar mijn cliënte opsluiten helpt niemand.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Samenleving , rokia traore , jan goossens