Al bijna vijf jaar zijn voormalig KVS-directeur Jan Goossens en de Malinese artieste Rokia Traoré verwikkeld in een dispuut over het hoederecht van hun kind. Nu het Italiaanse Hof van Cassatie het beroep van Traoré heeft afgewezen, zou ze de komende dagen uitgeleverd worden aan ons land. Toch is dat geen garantie dat Goossens zijn dochter terug kan zien.
Uitlevering Malinese artieste Rokia Traoré aan België op til
Op 20 juni werd Rokia Traoré gearresteerd op de luchthaven van Fiumicino na een Europees arrestatiebevel. In oktober vorig jaar werd ze in België bij verstek veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf omdat ze elke vorm van contact tussen haar ex-man Jan Goossens en het intussen negenjarige kind weigert.
De uitlevering aan ons land had kort daarop moeten plaatsvinden, maar Traoré en haar Italiaanse advocate Maddalena Del Re tekenden beroep aan. Volgens de advocate was die Belgische procedure in strijd met de Italiaanse grondwet en internationale conventies. “Rokia werd veroordeeld zonder dat ze daarover werd geïnformeerd of bijgestaan werd door een advocaat”, stelt Del Re aan Radio France International.
Maar dinsdag wees het Italiaanse Hof van Cassatie het beroep af. De uitlevering van Traoré aan België wordt dus de komende dagen verwacht. “Al haar middelen om zich te verzetten tegen de uitlevering zijn nu uitgeput”, vertelt Sven Mary, de advocaat van Goossens, aan BRUZZ.
Verzet
Of dat iets zal veranderen voor Goossens blijft afwachten. “Waarschijnlijk zal ze verzet aanteken bij haar aankomst”, vermoedt Mary. “En als ze haar straf hier verder zal uitzitten, zal het niet lang duren voor ze opnieuw vrijkomt.”
Traoré zit namelijk al sinds haar arrestatie afgelopen zomer in de gevangenis van Civitavecchia, in de buurt van Rome. “Als ze hier vrijkomt, is de kans groot dat ze opnieuw vertrekt zonder dat er een oplossing is voor mijn cliënt.”
Mary bekijkt momenteel welke stappen de komende periode kunnen genomen worden. “We kunnen een nieuwe klacht indienen met burgerlijke partijstelling. Haar rechtstreeks dagvaarden is ook een mogelijkheid, aangezien ze opnieuw in ons land zal zijn.”
Een derde optie is bemiddelen met Traoré’s nieuwe advocaat, Vincent Lurquin, in een poging tot verzoening. Ondertussen verblijft het kind nog steeds bij de familie van Traoré in Mali.
Lees meer over: Brussel , Justitie , rokia traore , Sven Mary , jan goossens , vechtscheiding