| De gemeente Sint-Joost-ten-Node organiseert Camping Josée voor alle thuisblijvers.

Deze zomer naar Marokko of niet? Marokkaanse Brusselaars staan voor een moeilijke keuze

Lara Decrae, Sarah Van Genechten
© BRUZZ
15/07/2020

Tijdens de zomermaanden reizen traditioneel veel Belgische Marokkanen naar Marokko om familie te bezoeken. Sinds de coronacrisis is dat plots niet meer zo vanzelfsprekend. "Ik ben er niet gerust in: wat als zich weer een catastrofe voordoet en we daar vast zitten?" getuigt Iman Ben A.

Een zomervakantie plannen is ook voor mensen met een dubbele nationaliteit geen evidentie meer. De Belgo-Marokkanen zullen het belang van de reis goed moeten afwegen. “Veel Marokkaanse Belgen zouden graag naar Marokko gaan zodra het kan,” zegt de coördinator van het Vlaams-Marokkaans cultuurhuis Darna in Brussel, Mehdi Maréchal.

“Ze hebben hun familie niet kunnen bezoeken aan het einde van de Ramadan, terwijl dat normaal gezien wel de traditie is: de vastenperiode is voorbij, je viert feest, je doet dat met je familie.” Het grote gemis is niet de enige reden waarom Belgische Marokkanen graag snel een reis zouden plannen naar Marokko. Een aantal van hen heeft er een tweede verblijf: lange, onverwachte afwezigheid zorgt ervoor dat er brieven en administratie zich opstapelen en werkzaamheden onafgewerkt blijven. “Sommige mensen willen graag snel naar Marokko om heel praktische redenen: ze moeten er nog rekeningen betalen bijvoorbeeld,” vertelt Maréchal.

20200714 Mehdi Maréchal

| Mehdi Maréchal, coördinator bij het Vlaams-Marokkaans Cultuurhuis Darna, heeft dit jaar besloten niet naar Marokko af te reizen.

Afreizen naar Marokko is op dit moment echter niet zo eenvoudig en er zijn heel wat risico’s aan verbonden. Vanaf 15 juli vliegt Royal Air Maroc opnieuw tussen België en Marokko, maar de tickets blijven erg duur. “Veel mensen overwegen om met de auto gaan, zoals vroeger,” zegt Maréchal. “Marokko is ook niet zo ver, je kan met de auto gaan, op een dag ben je in Gibraltar, dan een uurtje op de overzet en dan ben je er eigenlijk al." Toch besloot Maréchal zelf om dit jaar thuis te blijven: "We gaan wat verbouwingen doen in het huis en misschien een een paar dagen over de grens naar Normandië of het Eifel gebergte.”

'Mijn vrouw en dochtertje terugzien is heel belangrijk voor mij'

Hicham Bilali (42) besliste om het risico wel te nemen. Hij is muzikant en woont in Laken, het is vijf maanden geleden dat hij zijn vrouw en dochtertje zag, die in Marokko verblijven. Hij nam de beslissing om ondanks zijn angsten toch naar Marokko te reizen deze zomer.

20200714 Hicham Bilali

| Muzikant Hicham Bilali reist deze binnenkort naar Marokko om zijn vrouw en dochtertje terug te zien.

“Ik kijk er echt naar uit om ze terug te zien. Door Covid-19 is het niet meer zo simpel om een reis te plannen. Morgen ga ik naar de dokter om een Covid-test te laten afnemen, daarna zal ik waarschijnlijk nog even op de resultaten moeten wachten. Pas daarna kan ik mijn vliegticket kopen. Ik ben bang om vast te zitten als de grenzen opnieuw zouden sluiten, maar mijn gezin en andere familieleden terugzien is heel belangrijk voor mij. Het kan ook dat we binnenkort in België opnieuw vastzitten en dan zie ik ze nog langer niet, dus ik heb eigenlijk geen keuze.”

'Wat als zich weer een catastrofe voordoet?'

Iman Ben A. (23) is leerkracht en woont in Elsene. Om de twee jaar gaat ze het geboorteland van haar moeder bezoeken, maar deze keer zal ze de reis niet maken.

“Dit jaar waren we in maart al van plan om naar Marokko te vertrekken, maar dat ging natuurlijk niet door. Zodra mijn moeder dus te horen kreeg dat het terug mogelijk was om met het vliegtuig te vertrekken, was ze heel enthousiast. Maar zelf was ik er niet gerust in: wat als zich weer een catastrofe voordoet en we daar vast zitten? Ik overtuigde haar dus om het er dit jaar niet op te wagen, we proberen nu een leuke zomer te beleven in Brussel.”

Geen repatriëring voor Belgische Marokkanen

Hichams en Imans vrees om tijdens een nieuwe lockdown in Marokko vast te komen zitten, is niet ongegrond. Belgische Marokkanen met de dubbele nationaliteit kunnen niet rekenen op repatriëring in het geval van een lockdown. De Marokkaanse overheid beschouwt hen op dat moment immers als staatsburgers en verbiedt hen om het land te verlaten. Heel wat Brusselaars zitten op die manier als sinds maart vast in Marokko, onder andere in Tanger.

Marokko opent vandaag, 15 juli, wel het luchtruim, maar volgens het officieel Belgisch reisadvies is reizen van en naar Marokko tot nader order opgeschort. Online kan je echter een vliegticket kopen naar Marokko kopen vanaf 15 juli. Met de auto vertrekken is op eigen risico.

Wat met de thuisblijvers?

Veel Marokkaanse Brusselaars moeten deze zomer dus net als iedereen noodgedwongen de vakantie in eigen stad doorbrengen. Gemeenten als Sint-Joost-ten-Node, dat een groot aantal inwoners met een dubbele nationaliteit telt, bedacht daarom samen met haar Nederlandstalige partners waaronder het gemeenschapscentrum en de bibliotheek al enkele alternatieve activiteiten voor haar inwoners.

Zo organiseert de gemeente animatieweekends voor kinderen onder de noemer Camping Josée. “Het idee van het staycation project is dat kunstenaars samen met de kinderen en de ouders die langskomen een ideale vakantieplek in hun eigen stad bouwen,” legt cultuurbeleidscoördinator van Sint-Joost Ankelien Kindekens uit. “De werking die er normaal alleen in het begin van de zomer aanwezig is, trekken we nu heel de zomer door zodat er toch bijna elk weekend iets te doen is.”

20200714

| Bibliothecaris van Bib Joske leest voor in de mobiele bib van Camping Josée.

“Er is veel vraag naar activiteiten vanuit de Marokkaanse gemeenschap,” vertelt Maréchal van cultuurhuis Darna nog. “Omdat de zomer normaal gezien vrij rustig is voor ons, valt het ook des te meer op.” Het cultureel seizoen is normaal al afgelopen, maar velen hebben het gevoel dat het nog moet beginnen. “We krijgen veel telefoontjes van mensen die vragen wanneer we iets organiseren: een concert, een film, het maakt hen allemaal niet uit. De mensen willen elkaar terugzien, naar muziek luisteren, iets beleven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , actua , Belgo-Marokkanen , zomervakantie , sint-joost-ten-node

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni