Delhaize heeft voor al zijn 128 eigen supermarkten een zelfstandige overnemer gevonden, waarvan 22 in Brussel. Dat meldt het supermarktconcern in een persbericht.
Delhaize vond koper voor alle winkels
In maart vorig jaar maakte Delhaize bekend dat het de 128 supermarkten die het nog zelf uitbaatte, wilde overdragen aan zelfstandige ondernemers. De beslissing om volledig over te stappen op franchise leidde tot een hevig sociaal conflict, maar de directie zette door.
Nu heeft Delhaize een lijst vrijgegeven met de laatste 21 supermarkten die een nieuwe eigenaar krijgen. Onder de overnemers zijn acht mensen die al een of meerdere andere Delhaize-vestigingen hebben, vijf zijn Delhaize-medewerkers en vier zijn externe kandidaten. Ze zullen de komende weken een opleidingstraject volgen.
Van de 128 overgedragen winkels hebben er intussen 45 de deuren officieel geopend met de nieuwe uitbaters aan het roer, zegt het bedrijf. Vorige week zei CEO Frans Muller van moederholding Ahold Delhaize dat de franchiseringsoperatie "bemoedigende resultaten" begint op te leveren. Tegen het einde van dit jaar zouden alle overdrachten rond moeten zijn.
Kritiek door vakbonden
De vakbonden blijven kritisch. Volgens Wilson Wellens van de liberale vakbond ACLVB misbruiken sommige overnemers achterpoortjes in de wet waardoor het personeel aan minder goede loonvoorwaarden zal werken dan eigenlijk de bedoeling is.
"Ik zie in de lijst van Delhaize dat ze opnieuw drie winkels aan dezelfde overnemer hebben verkocht. Die gaat de winkels verdelen over verschillende vennootschappen waardoor het personeel niet in het juiste paritair comité terechtkomt," zegt hij.
De ketens met meerdere filialen vallen onder een ander paritair comité (paritair comité 202) dan de kleinere zelfstandigen (paritair comité 202.01). Volgens Wellens gelden in het laatste geval regels die financieel minder interessant zijn voor het personeel, bijvoorbeeld bij avond- of zondagswerk. "De mensen gaan dat voelen," zegt hij.
Volgens Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver is er van inbreuken echter geen sprake. "Alles verloopt 100 procent volgens de wet," verzekert hij.
Wellens hoopt ook dat er snel duidelijkheid komt voor het personeel op de hoofdzetel van Delhaize. Daar verdwijnen door de franchisering ook banen. Delhaize wil daar op dit moment nog geen cijfers op kleven. "We doen er alles aan om het aantal gedwongen vertrekken te beperken," zegt Dekelver.