De Nationale Bank van België gaat haar hoofdkantoor in Brussel tegen 2030 renoveren. KAAN Architecten en LOW Architecten (consortium Statuur) kregen het project toegewezen, zo maakte de instelling maandag bekend. Financiële details werden niet meegedeeld. Na de renovatie wordt het personeel, dat nu verspreid zit in meerdere gebouwen, samengebracht in één enkel gebouw.
Ambitieus renovatieplan voor hoofdkantoor Nationale Bank in Brussel
De renovatie zal het gebouw niet alleen energiezuiniger maken, maar operationeel ook kleiner. De werkoppervlakte gaat van 217.000 m2 naar 80.000 m2, in combinatie met telewerken.
Het NBB1-blok aan de Berlaimontlaan bestaat uit een verzameling historische bouwdelen, gebouwd tussen de jaren 1860 en 1960, waarbij circulatie, routing en de verbinding met de stad werden aangepast. Hoewel het huidige complex operationeel inefficiënt is, hebben de opvallende historische componenten een aanzienlijke erfgoed- en identiteitswaarde, wat sloop uitsluit. Daarom is een nieuwe visie nodig om dit unieke ensemble om te vormen tot een toekomstgericht complex, klinkt het.
'State-of-the-art'
"De renovatie van het NBB1-gebouw zal leiden tot een state-of-the-art en slim gebouw. De belangrijkste doelstellingen van het project zijn de verbetering van de energieprestaties en de optimalisering van het gebruik van ruimte", klinkt het bij de architecten. "Door innovatieve en duurzame oplossingen toe te passen, zoals geavanceerde en slimme verlichting, ventilatie- en verwarmingssystemen, streeft de Bank naar een aanzienlijke energiebesparing. Bovendien zal het gerenoveerde hoofdkantoor een moderne en aangename werkomgeving bieden aan het personeel van de Bank, welke voldoet aan de eisen van de veranderende werkpraktijk."
Het ambitieuze renovatieplan van de NBB weerspiegelt haar inzet om hedendaagse elementen te combineren met het behoud van historische waarden. "Het resultaat zal een herkenbaar hoofdkantoor zijn dat duurzaamheid, openheid en schoonheid belichaamt, terwijl de tijdloze grandeur behouden blijft."
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Nationale Bank van België
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.