De behoefte naar kantoorruimte in Brussel zal de komende vijf jaar door de coronacrisis afnemen met 22 procent. Het belang van thuiswerk zorgt ervoor dat ondernemingen hun kantoorruimte substantieel terugschroeven. Dat blijkt uit een bevraging van de Economic Risk Management Group (ERMG).
Coronacrisis hakt in op Brusselse kantoormarkt: bijna kwart minder vraag verwacht
De ERMG, een samenwerking van de Nationale Bank van België (NBB) en werkgeversorganisaties zoals VOKA en UNIZO, doet maandelijks een coronabevraging om te peilen naar de gevolgen die de coronacrisis heeft voor de financiële gezondheid van ondernemingen.
Dit keer kwam daar een opvallend resultaat voor de kantoormarkt in Brussel uit. In de hoofdstad wordt voor de volgende 5 jaar een daling van 22 procent verwacht voor de hoeveelheid kantoorruimte per werknemer. Gemiddeld gaat het in België om een daling van 9 procent: in Vlaanderen wordt een daling van 6 procent verwacht en in Wallonië 4 procent.
Thuiswerk drie keer zo hoog
In het hele land is telewerken al even de norm en volgens de bevraging van het ERMG zal het thuiswerk na de crisis bijna drie keer zo hoog zijn als ervoor. Het gemiddeld aantal dagen thuiswerk per week zou namelijk bijna verdrievoudigen: van 0,5 dagen voor de crisis tot 1,4 dagen erna. In Brussel ligt dit nog hoger, namelijk tot 2,1 dagen per week.
Als we kijken naar de verschillende sectoren, dan is de krimp in de kantoorruimte voor Human Resources het grootst, met 23 procent, gevolgd door de IT-sector, met 18 procent, en de financiële sector, met 13 procent. Een belangrijke kanttekening die we moeten maken voor Brussel is dat in die cijfers de overheidsinstanties niet zijn meegerekend, en die nemen een grote hoeveelheid van de kantoorruimte in Brussel in beslag.
Proximus gaf in december al te kennen zijn kantoorruimte in de Brusselse Noordwijk te zullen halveren van 105.000 vierkante meter naar 40.000 vierkante meter en de telecomoperator is niet de enige onderneming die nadenkt over herstructurering.
Lees meer over: Brussel , Economie , kantoorruimte , Economic risk Management Group , Nationale Bank van België