Madouplein Madoutoren skyline Brussels by night nachtbeeld panorama

| De Brusselse skyline.

Bedrijven in Brussel betalen drie keer meer lokale belastingen dan in randgemeenten

CD
© BRUZZ
25/09/2024

De belastingdruk op bedrijfsgebouwen in het Brussels gewest ligt gemiddeld drie keer hoger dan in de omliggende Vlaamse gemeenten. Dit blijkt uit een analyse van het consultancybedrijf Ayming, uitgevoerd op verzoek van ondernemersorganisatie Voka.

Ayming vergeleek in de studie de totale lokale belastingdruk in alle Brusselse gemeentes met die van 22 gemeentes uit Vlaams- en Waals-Brabant. Het gaat om de onroerende voorheffing, de Brusselse gewestbelasting, de provinciebelasting op vestiging en de gemeentebelasting op vestiging en parkeerplaatsen. Daaruit bleek dat bedrijven in Brussel een pak meer betalen.

Zo betaalt een bedrijf voor een gemiddeld kantoorgebouw in Zaventem 64.000 euro aan vastgoedbelastingen. Voor een kantoorgebouw met dezelfde oppervlakte in Ganshoren is dat 323.000 euro. Schaarbeek, waar veel kantoren gevestigd zijn, zit daar dicht tegenaan met 280.000 euro.

Ook binnen Brussel zelf bestaan grote verschillen. Een bedrijf in Schaarbeek of Sint-Joost-ten-Node (rond de 280.000 euro) betaalt bijna het dubbele aan belastingen vergeleken met een onderneming in Koekelberg (143.000 euro), de goedkoopste Brusselse gemeente. Een absurde situatie, vindt René Konings, directeur van Voka Metropolitan. “Brusselse ondernemers moeten naargelang hun postcode meer geld ophoesten dan hun concurrent die een paar straten verder in een andere gemeente gehuisvest is. Nochtans zijn de economische diensten waarvan ze genieten, veelal op gewestniveau, dezelfde.”

Brussel als economisch centrum

De hoge belastingdruk in Brussel wordt elk jaar verder opgetrokken door indexeringen en bijkomende gemeentebelastingen op kantoren en parkeerplaatsen, aldus Voka. “De Brusselse gemeentes belasten letterlijk bedrijven weg en organiseren zo een jobvlucht”, zegt Konings.

Hij benadrukt dat bedrijven bij hun locatiekeuze naar meerdere factoren kijken, zoals veiligheid, netheid en bereikbaarheid. "Maar de fiscale druk weegt steeds meer mee in investeringsbeslissingen." Volgens Konings dreigt Brussel zo haar status als economisch centrum te verliezen.

Voka pleit voor een pact tussen het Brussels gewest en de gemeenten om tot een geharmoniseerd fiscaal beleid te komen. “Ondernemingen hebben nood aan een stabiel fiscaal kader, transparantie en moeten weten waar ze aan toe zijn wanneer ze hun begroting opstellen. Geharmoniseerde tarieven op gewestniveau moeten een eerste stap uit het kluwen van de Brusselse fiscaliteit zijn. Een volgende stap is de fiscale handicap aanpakken waarmee de Brusselse ondernemers worden opgezadeld tegenover de concurrentie in Vlaams- en Waals-Brabant", aldus nog Konings.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni