Er raken meer details bekend over de nieuwe invulling van de Bortiergalerij in hartje Brussel. Zo krijgen lokale brouwerijen er een 'taproom' om hun ambachtelijke bieren te promoten.
Bortiergalerij krijgt tapzaal voor Brusselse lokale bieren
Brasserie de la Senne (vooral bekend van haar Zinnebir), Brasserie Surréaliste (de brouwer van het beste Belgische bier) en L'Ermitage bevestigen aan BRUZZ hun deelname aan de op til staande taproom, een zaal met bieren op tap, in de Bortiergalerij.
Ook Brussels Beer Project (BBP) doet wellicht mee, maar zegt dat de gesprekken nog lopende zijn. Volgens een insider zijn acht onafhankelijke brouwerijen bij het project betrokken.
Thierry Goor
In de Bortiergalerij vertrok de voorbije maanden de ene boekhandel na de andere, na de beslissing van de Grondregie, een vastgoedvehikel van de Stad Brussel, om het ingedommelde boekenparadijs nieuw leven in te blazen met horecazaken. De Stad gaat daarvoor in zee met de bekende horeca-ondernemer Thierry Goor, de bezieler van de food markets Wolf en Fox.
De heroriëntering naar horeca voelt aan als heiligschennis voor de vertrokken boekhandels, die erop wijzen dat een petitie voor alleen literaire en grafische cultuur in de galerij ruim 13.000 handtekeningen haalde. Slechts drie boekhandels, waaronder de grote winkel van Fanny Genicot, zullen overblijven.
Er zou geen verband zijn met Belgian Beer World, een ander project van de Stad Brussel. De lokale brouwers vinden wel dat ze in dat biermuseum in de Beurs van Brussel te weinig aan bod komen.
Dierendonck komt, Mattagne ook?
Hoe de rest van de Bortiergalerij ingevuld zal worden, is nog niet helemaal duidelijk. Goor bevestigt geen namen en wil voorlopig alleen kwijt dat er vanaf 5 september een fototentoonstelling komt die de ambachtelijke producenten die in de galerij zullen komen, gaat voorstellen. De echte opening van de galerij nieuwe stijl is al meermaals uitgesteld. Goor mikt nu op "begin oktober".
De West-Vlaamse slagerij Dierendonck, die al ateliers heeft in de Brusselse Sint-Katelijnestraat en in Ukkel, bevestigde in elk geval al haar komst. "Het is een schitterende plek", zo zei stichter Hendrik Dierendonck vorige maand in Trends-Tendances over de Bortiergalerij. "Ons aanbod zal er eenvoudig, toegankelijk en kwaliteitsvol zijn."
Er zou in de galerij, die architecturaal verwant is aan de Sint-Hubertusgalerijen, ook een traiteur komen van "een ultra-bekende chef", zo lichtte Goor onlangs op de zender BX.1 nog een tip van de sluier. In de wandelgangen wordt Yves Mattagne genoemd.
Bij de officiële voorstelling van zijn project - dat hij 'Re -BORnTIER' doopte - in februari van dit jaar benadrukte de ondernemer dat hij "de ziel van deze emblematische plek" wil respecteren, met "zowel voedsel voor de geest als voor het lichaam".
Toen sprak hij ook van een literair café, een bakker, een kaaswinkel, een viswinkel en een wijnhandel.
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Bortiergalerij , Hendrik Dierendonck , Dierendonck , Yves Mattagne , Thierry Goor , wolf , foodmarket Wolf
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.