Prostitutie sekswerkers prostituée

| Prostitutie in Brussel. (archiefbeeld)

Negen organisaties willen arbeidswet voor sekswerkers vernietigd zien

© Belga
26/03/2025
Updated: 26/03/2025 08.43u

Negen middenveldorganisaties hebben een verzoekschrift ingediend bij het Grondwettelijk Hof om de nieuwe arbeidswet voor sekswerkers te vernietigen. Voor de ondertekenaars legitimeert de wet "hun seksuele uitbuiting (...), zonder een einde te maken aan het geweld dat inherent is aan dit erkende 'beroep'".

In 2022 ging ons land over van het tolereren van sekswerk naar het effectief legaliseren. Sekswerkers kregen zo toegang tot de sociale zekerheid. Sinds december kunnen sekswerkers in theorie ook in dienstverband werken bij een erkende werkgever en dus een arbeidscontract krijgen.

Maar volgens de organisaties werkt de wet net misbruik in de hand. "Hoewel het de intentie was om misbruik in te perken en een kader te bieden voor deze 'activiteit' moet worden toegejuicht, is het moeilijk om deze wet te onderschrijven wanneer het gaat om het witwassen van een activiteit die gebaseerd is op de seksuele slavernij van vrouwen", aldus Mireia Crespo, directeur van de Brusselse vzw Isala.

De organisatie, die zich inzet voor sekswerkers, is een van de negen middenveldorganisaties die naar het Grondwettelijk Hof stappen.

"De pooier wordt zo een erkende bedrijfsleider", klinkt het verder. Voor de ondertekenaars betekent de wet "een duidelijke stap terug voor de rechten van de vrouw: het legitimeren van hun seksuele uitbuiting door 'klanten' en pooiers, zonder een einde te maken aan het geweld dat inherent is aan dit erkende 'beroep'".

Naïef

Volgens de organisatie is het 'naïef' om te geloven dat de wet voor betere arbeidsrechten zou zorgen. "Je moet wel bijzonder naïef zijn inzake de werking van bordelen, waar de 'klant' koning is en de pooier vaak betrokken is bij fraude en corruptie, om ook maar één seconde te geloven dat kwetsbare vrouwen, gewurgd door onzekerheid, op zouden kunnen komen voor hun arbeidsrechten."

Ook wijzen de organisaties op de kwetsbare en gevaarlijke positie van vrouwen. "De 'klant' ongenoegen bezorgen staat gelijk aan de 'baas' ongenoegen bezorgen. Voor vrouwen in een dergelijke situatie is het gevaarlijk en soms zelfs dodelijk om dat te riskeren. Dat beseft de wetgever stiekem ook, want de Belgische wet voorziet uitdrukkelijk in de installatie van 'noodknoppen' waarmee de 'werknemer' hulp kan inroepen."

'Nog altijd beste bescherming'

Maar Utsopi, een Brusselse vereniging voor onafhankelijke sekswerkers, en ook het Antwerpse Payoke zijn het niet eens met de analyse van Isala. "Een arbeidscontract is nog altijd de beste bescherming tegen uitbuiting", zegt Daan ­Bauwens, woordvoerder van ­Utsopi.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni