20231016 1862 Sven Gatz Begroting

| Sven Gatz

Standard & Poor’s verlaagt rating Brussels Gewest naar A+

BVR
© BRUZZ
22/03/2024
Updated: 23/03/2024 11.12u

Ratingbureau Standard & Poor's (S&P) verlaagt de rating van het Brussels Gewest van AA- naar A+. Het uitblijvende begrotingsevenwicht en de erg hoge schuldgraad zijn de boosdoeners. Door de ratingverlaging wordt geld lenen wellicht duurder voor het Gewest.

De beslissing werd vrijdagavond bekendgemaakt, schrijven De Tijd en L'Echo.

De oorzaken: een structureel begrotingstekort en bijhorende oplopende schuld.

Minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) beloofde een begrotingsevenwicht in 2024, strategische investeringen zoals de nieuwe metrolijn niet meegerekend.

Maar dat evenwicht kwam er niet. De regering mikt nu op 2026. Daarvoor zal 1 miljard euro moeten gevonden worden.

Van 205 naar 210 procent

Bij de begrotingsbesprekingen voor 2024 waarschuwde Gatz nog dat een schuldgraad van 205 procent voor S&P het maximumplafond was, wil het Gewest geen ratingverlaging riskeren. Toch werd maar 150 in plaats van 600 miljoen euro bespaard, en ging de schuldgraad naar 210 procent.

Gatz zei die hogere schuldgraad met het ratingbureau besproken te hebben. Maar deze vrijdag stelt S&P de rating dus toch bij naar beneden.

Die gaat van AA- naar A+, of van 'heel betrouwbaar' naar 'betrouwbaar, maar kwetsbaar voor veranderingen in de economie'. Het ratingbureau schat de kans op terugbetaling iets kleiner in, waardoor kredietverstrekkers hogere rente kunnen vragen aan het Brussels Gewest, om dat risico op niet-terugbetaling te dekken.

Hierdoor dreigt een rentesneeuwbal.

'Loodzwaar'

De minister verwacht dat de gevolgen van de ratingverlaging op korte termijn beperkt zijn, maar de opdracht op middellange termijn loodzwaar wordt. "Er zullen bijkomende besparingen noodzakelijk zijn, de strategische investeringen moeten versneld worden afgebouwd en nieuwe inkomsten dringen zich op", zegt hij aan De Tijd.

"De begroting is een collectieve verantwoordelijkheid van alle ministers", vervolgt hij. "Hopelijk dringt de ernst van de situatie door tot de voltallige regering."

'Brusselse praatjes'

Voor de oppositie komt de ratingverlaging niet uit de lucht vallen. “Vijf jaar lang bestond het Brusselse begrotingsbeleid uit tekorten opstapelen, de schuldgraad laten ontsporen en de begrotingsregels niet naleven", klinkt het bij Cieltje Van Achter (N-VA), lid van commissie Financiën en Begroting in het Brussels parlement.

"Dat we vandaag het vertrouwen van de internationale markten verliezen is het gevolg van die keuzes. Wij zijn al langer het vertrouwen in onze begrotingsminister kwijt. S&P gelooft duidelijk de Brusselse praatjes ook niet meer.”

Christophe De Beukelaer, fractievoorzitter van Les Engagés, stelt dan weer dat "dit de onverantwoordelijke begrotingspolitiek is waar deze regering toe leidt. De verlaging van onze rating zal de schuldenlast voor de burgers verder doen toenemen."

Spoedvergadering

Ook MR-fractieleider David Leisterh roert zich. “Dit is een slag in het gezicht voor degenen die willen bouwen aan de toekomst van Brussel”, zegt hij over de rating. “We kunnen niet wachten op de volgende regering om tot een oplossing te komen.”

De fractieleider vraagt daarom aan minister-president Rudi Vervoort (PS) een spoedvergadering. Leisterh wil meer weten over de situatie en de noodmaatregelen die de regering van plan is te nemen. “De MR is bereid om elke stap in de goede richting te ondersteunen”, klinkt het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Politiek , begroting , schuldenlast

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni