Afgelopen zondag mochten Belgen én buitenlanders die langer dan vijf jaar in België wonen, gaan stemmen. Het waren namelijk verkiezingen voor de gemeenteraad. Niet iedereen weet dat je voor deze verkiezing ook mag stemmen als je niet de Belgische nationaliteit hebt. De organisatie Restless Brussels heeft campagne gevoerd zodat mensen dit zouden weten. BRUZZ interviewde de oprichter, Tom Moylan.
Interview: Eén op de zes buitenlanders ging stemmen in Brussel
Tom Moylan van Restless Brussels, je bent een Ier in Brussel. Ben je zondag gaan stemmen?
Tom: "Natuurlijk ben ik zondag gaan stemmen."
In welke gemeente heb je gestemd?
Tom: "In Schaarbeek."
Je maakt deel uit van een organisatie genaamd Restless Brussels. Wat doen jullie?
Tom: "Het doel van Restless Brussels is om de internationale gemeenschap van Brussel dichter bij de stad te brengen. Ongeveer één op de drie mensen in Brussel heeft geen Belgische nationaliteit. Dat is bizar als je erover nadenkt. Brussel is de tweede meest internationale stad ter wereld, na Dubai."
Die mensen kunnen dus ook stemmen voor de lokale verkiezingen. Jij wilde ze dit laten weten. Hoeveel debatten heb je georganiseerd voor deze verkiezingen?
Tom: "We hebben in het afgelopen anderhalf jaar ongeveer vijftig evenementen georganiseerd in verschillende gemeenten. Dit waren zowel grote als kleine bijeenkomsten."
Zijn dit populaire evenementen? Hoeveel mensen kwamen opdagen?
Tom: "Ja, er was een enorm aantal mensen. We hebben nu ongeveer 3.000 volgers van onze organisatie. Sommige evenementen waren kleine diners met politici, terwijl andere bijeenkomsten tot 200 mensen trokken. Iedereen deelt zijn mening en praat met lokale politici. Het is heel interessant."
Laten we kijken naar het aantal stemmen van buitenlanders: één op de zes buitenlanders heeft gestemd in Brussel. Is dat een normale opkomst?
Tom: "Het hangt ervan af hoe je het bekijkt. Over het algemeen vind ik het teleurstellend. Maar als we kijken naar onze specifieke doelgroep, de EU-expats, is de opkomst goed geweest. Bij andere groepen was de opkomst lager."
Lees verder onder het interview met Tom Moylan - in het Engels.
Waarom heeft vijf van de zes buitenlanders niet gestemd?
Tom: "Er zijn veel redenen. We hebben op straat mensen benaderd om ze te waarschuwen zich te registreren om te gaan stemmen. Veel mensen zeiden dat ze nog niet geregistreerd waren: ze wisten niet dat het nodig was."
Denk je dat de overheid voldoende doet om buitenlanders in Brussel te bereiken?
Tom: "Er kan veel meer gedaan worden. In Brussel hebben sommige gemeentes brieven gestuurd naar de mensen. In mijn gemeente, in Schaarbeek, heb de burgemeester geschreven, er was te weinig informatie."
Wat antwoordde de burgemeester?
Tom: "Ik kreeg te horen dat ze een aankondiging op de website hadden geplaatst en een paar tweets hadden verstuurd. Dat was niet genoeg."
Zijn er nog andere redenen voor de lage opkomst?
Tom: "Ja, er zijn structurele problemen. De registratie voor stemmen sluit op 31 juli, en de media beginnen pas in september te rapporteren. Veel mensen zijn in juli met vakantie en denken niet aan stemmen."
Wat kan er beter gedaan worden?
Tom: "Mensen zouden zich moeten kunnen registreren om te gaan stemmen als ze hun Belgische identiteitskaart ophalen bij het gemeentehuis. Ze kunnen dan tegelijk aangeven dat ze willen stemmen."
Hoe gaat het nu verder met Restless Brussels?
Tom: "We gaan door. Deelnemen aan de maatschappij stopt niet na de verkiezingen. We willen mensen aanmoedigen om actief te zijn en hen informeren over kansen in hun buurt."
Dank je wel, Tom Moylan van Restless Brussels, voor je inzichten over stemmen door buitenlanders in Brussel.
Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug. Lees het originele artikel hier.
Lees meer over: Eenvoudig Nederlands , eenvoudig nederlands