De Brusselse ziekenhuizen staan op hun achterste poten na een recente beslissing van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Anders dan Vlaanderen en Wallonië heeft geen enkel ziekenhuis in het Brussels Gewest een extra MRI-scanner toegekend gekregen. "En dat terwijl de wachttijden in onze ziekenhuizen oplopen tot drie maanden en meer." Maar volgens Vandenbroucke is de verdeling nu net evenrediger.
Brusselse ziekenhuizen woedend: Vandenbroucke kende geen extra MRI-toestellen toe
Lees ook: Parlementsleden vragen adequate Nederlandstalige dienstverlening in Brusselse ziekenhuizen
"We zijn woedend over deze eenzijdige beslissing van Vandenbroucke: die is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar", zegt professor Mieke Cannie, hoofd radiologie bij het UVC Brugmann, tijdens een persconferentie donderdag. "Veel van onze patiënten kampen met complexe pathologieën, waardoor een scan vaak een half uur of langer duurt. Sommige ziekenhuizen scannen nu ook 's avonds, 's nachts en in het weekend, of zoeken hun toevlucht tot CT-scans die minder performant zijn en een groter stralingsrisico hebben."
De huidige situatie is nefast voor de gezondheidszorg, klinkt het. "Want zonder MRI wordt uw zorgplan gewoon onderbroken", legt professor Jean-Michel Hougardy, medisch directeur bij AZ Brussel (HUB), uit. "Bovendien bedienen wij niet alleen Brussel: een derde van onze patiënten komt van buiten Brussel. En daarnaast is er de rol die Brussel speelt als internationale medische hub. Dat wordt allemaal niet in rekening genomen bij deze beslissing."
Wachttijden
Brussel telt drie academische ziekenhuizen op haar grondgebied, maar geen enkele daarvan kreeg een extra MRI-toestel toegekend in het Koninklijk Besluit daarover dat vorige week werd gepubliceerd. "En dat terwijl de wachttijden in onze ziekenhuizen oplopen tot drie maanden en meer", zo hekelt Karel Van De Sompel, algemeen directeur van de Brusselse ziekenhuiskoepel GIBBIS.
Op korte termijn vragen de ziekenhuizen drie extra MRI's voor Brussel, al zouden die de wachtlijsten nog niet meteen doen afnemen. Daarnaast willen ze dringend overleg met Vandenbroucke, om te begrijpen wat de logica hierachter is. Op lange termijn moet er, vindt GIBBIS, een zogenaamde deprogrammatie van MRI-toestellen komen. Op die manier zouden ziekenhuizen zelf kunnen bepalen hoeveel van die toestellen ze aankopen, in functie van de noden van de patiënten.
In het KB van Vandenbroucke krijgt Vlaanderen 15 extra MRI's en Wallonië 5. Brussel beschikt momenteel over 21 van zulke toestellen.
Betere verdeling
Maar volgens Vandenbroucke is de verdeling nu net evenrediger. Tot voor kort telde het Brussels Gewest 1,69 MRI-toestellen per 100.000 inwoners, terwijl Vlaanderen en Wallonië het met respectievelijk 1,09 en 1,2 toestellen per 100.000 inwoners moesten stellen. Die ratio werd nu gelijkgetrokken tot 1,3.
Voor Brussel werd daarbij rekening gehouden met een "bijkomend hinterland van 30 procent", schrijft Vandenbroucke in een brief aan de Brusselse ziekenhuiskoepel GIBBIS.
Een audit toonde daarenboven aan dat het aantal uitgevoerde onderzoeken per toestel in Brussel lager ligt dan in de twee andere gewesten. "Dat kan de wachttijden die u aanhaalt natuurlijk ook beïnvloeden", schrijft Vandenbroucke.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Politiek , Frank Vandenbroucke , MRI , Brugmannziekenhuis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.