Ten vroegste in 2026 zullen Nederlandstalige inwoners van Brussel en de Vlaamse Rand zeker zijn dat ze na een aanranding of verkrachting in het Nederlands geholpen worden in een Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG). Het langverwachte ZSG in regio Halle-Vilvoorde, dat oorspronkelijk dit jaar zou openen, wordt door een wetswijziging uitgesteld tot 2026.
Nederlandstalige slachtoffers pas in 2026 geholpen in nieuw Zorgcentrum na Seksueel Geweld
De nieuwe wet regelt de organisatie van de ZSG’s en legt de bevoegdheid bij het Riziv (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering). De wettelijke aanpassing verklaart de vertraging.
"Nederlandstalige slachtoffers uit de regio blijven dus in de kou staan omdat ze naar Leuven moeten rijden om in hun eigen taal geholpen te worden. Op zo'n traumatisch moment is het nochtans van enorm belang om geholpen te worden in eigen taal", hekelde Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) zondag.
Het huidige ZSG in het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel kampt met een tekort aan Nederlandstalig personeel. Enkele maanden geleden nog ontstond ophef na een getuigenis van een Nederlandstalig slachtoffer van een zedenmisdrijf dat in het Brusselse ZSG niet in het Nederlands kon worden geholpen.
Het ziekenhuis blijft moeite hebben met het aanwerven van Nederlandstalige verpleegkundigen "door gebrek aan sollicitaties", klinkt het. "Het ZSG is een noodcentrum waar slachtoffers 24 uur per dag, 7 dagen per week worden opgevangen en waar dagelijks afwisselend personeel aanwezig is. Alle slachtoffers worden opgevangen en ondersteund, ongeacht hun taal", aldus de woordvoerder van het ziekenhuis.
Drie nieuwe centra
Een nieuw ZSG, gelinkt aan het Nederlandstalige parket Halle-Vilvoorde zou helpen voor Nederlandstaligen uit de hoofdstad en de rand. Een mogelijke locatie is het UZ in Jette, maar hierover is nog geen uitsluitsel. De directie van het ziekenhuis gaf aan voorlopig niet te kunnen reageren.
Naast Halle-Vilvoorde zijn er ook nieuwe ZSG’s gepland in Bergen en Waals-Brabant. Eind 2023 maakte de regering extra middelen vrij voor deze uitbreiding. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marie-Colline Leroy (Ecolo) verklaarde toen dat de nieuwe centra in 2024 zouden openen, maar dit wordt nu opgeschoven naar 2026.
Structuur
Vanaf januari 2025 vallen de zorgcentra onder de bevoegdheid van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “Er is een evaluatie geweest van de bestaande ZSG’s en daaruit bleek dat de zorgfunctie het zwaarst doorweegt,” vertelt een woordvoerder van het kabinet van Frank Vandenbroucke aan BRUZZ.
Het Riziv zal instaan voor de selectie en financiering van de ZSG’s en krijgt een jaar de tijd om een gestructureerde procedure voor alle centra uit te werken.
In januari zal het een oproep lanceren voor kandidaat-ziekenhuizen waar een nieuw ZSG kan openen. Ook bestaande centra moeten zich opnieuw aanmelden.
Tien zorgcentra
In 2017 openden de eerste drie zorgcentra de deuren. Intussen zijn er al tien, verspreid over het hele land en er staan er nog een aantal in de steigers.
Slachtoffers van seksueel geweld kunnen er 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven terecht. De centra zijn verbonden aan ziekenhuizen en bieden medische zorg, psychische zorg, er kan een forensisch onderzoek plaatsvinden, slachtoffers kunnen er een klacht indienen en er is mogelijkheid tot opvolging.
Lees meer over: Gezondheid , Zorgcentrum na Seksueel Geweld , Marie-Colline Leroy , Frank Vandenbroucke , RIZIV , seksueel geweld , ZSG , Nederlandstalig zorgpersoneel