In 2023 werd op het grondgebied van de Stad Brussel 20 ton afval opgehaald. Die komen nog bovenop de 55 ton die Net Brussel verzamelde in het hele gewest. "Dit toont aan dat we een gigantisch probleem hebben voor zowel de openbare netheid als de volksgezondheid", klinkt het op het kabinet van schepen van Openbare Netheid, Zoubida Jellab (Ecolo). "Het recente verbod op de verkoop van lachgas haalt niets uit."
Nog eens 20 ton lachgasflessen opgehaald in Stad Brussel: 'Dit is zorgwekkend'
Jellab uit haar zorgen over de gevolgen van lachgasgebruik in Brussel. "We zamelen ongeveer 350 kilo aan flessen per week op in het grondgebied van de Stad Brussel", zei ze in een interview met La Dernière Heure. Woordvoerder François Descamps bevestigt deze cijfers aan BRUZZ.
Op jaarbasis komt dat neer op zo'n 20 ton. Dat komt nog bovenop de ruim 50 ton van Net Brussel, waar eerder al over werd gecommuniceerd. "Dit betekent dat ook andere gemeentes nog bijkomende cijfers hebben", zegt Descamps.
Hij geeft een voorbeeld: "Het Bockstaelplein ligt op het grondgebied van de Stad Brussel, maar daar haalt Net Brussel afval op. Het Osseghempark en het Maximiliaanpark waren in die cijfers nog niet meegeteld, omdat de Stad Brussel die plekken zelf beheert."
'Gevolgen zijn dramatisch'
Volgens Jellab zijn deze zaken een teken dat de jeugd 'in nood verkeert': "De gevolgen voor de gezondheid zijn dramatisch", zegt Jellab. Descamps licht de gevaren toe: "Hoewel een ballonnetje lachgas onschuldiger lijkt dan crack roken of cocaïne snuiven, kun je er hartproblemen van krijgen, net als psychologische problemen en zelfs hallucinaties." De schepen maakt zich zorgen om het effect op de gezondheid van de gebruikers, veelal jongeren.
Naast de gezondheidsrisico’s maakt Jellab zich ook zorgen over de verkeersveiligheid, omdat gebruikers soms vlak voor het rijden inhaleren. "Op sociale media zie je regelmatig filmpjes van rodeorijders die lachgas gebruiken," zegt Descamps.
Lachgasgebruik heeft bovendien een impact op de openbare netheid en dus op de belastingbetaler: "We moeten een extern bedrijf inschakelen, aangezien Net Brussel de flessen niet kan recycleren omdat die ontploffen in de verbrandingsoven en schade kunnen veroorzaken."
Verbod
Sinds 8 april 2024 geldt in België een verbod op het bezit en de verkoop van lachgas. Dat verbod, met een uitzondering voor professionals zoals medewerkers in de horeca, haalt volgens het kabinet-Jellab voorlopig te weinig uit. Het product is nog steeds gemakkelijk te verkrijgen op het internet, zonder identiteitscontrole.
Descamps: "Je vindt het gemakkelijk, het kan vaak binnen 24 uur geleverd worden." Jellab pleit daarom voor strenger toezicht op de verkoop enerzijds, en een uitgebreide sensibiliseringscampagne vanuit de federale overheid anderzijds.
Lees meer over: Brussel-Stad , Gezondheid , Jongeren , Zoubida Jellab , lachgasfles , lachgasverbod