Anderlechtenaar verzamelt 216 lachgasflessen in één week: ‘Regels moeten strenger’

EC, NLS
© BRUZZ
15/07/2024
Updated: 15/07/2024 18.00u

Met behulp van twee vrijwilligers ruimt Jordan Dialinas achtergelaten lachgashulzen op in Anderlecht. Voor de veiligheid en het milieu, en om het fenomeen aan te kaarten bij het gemeentebestuur. Na een week campagne staat de teller op 216 ingezamelde flessen. "De regels rond de verkoop van lachgas moeten strenger."

Zestig lachgasflessen op een enkel adres in de Frans Halsstraat. Zeven aan de Pierre Marchantbrug. Vijf in de Volhardingslaan. En her en der lege hulzen aan vuilnisbakken, in parken of bushaltes in de hele gemeente. Anderlechtenaar Jordan Dialinas was hun aanwezigheid op straat beu en verzamelt nu, dankzij tips van buurtbewoners op sociale media, zoveel mogelijk flessen zelf in.

Sinds 7 juli trekken hij en vrijwilligers Anna Rasha en Olivier Van Veerdegem tot twee keer per dag een uurtje de straat op, naar de plekken waar mogelijk hulzen liggen. « Het hoogste aantal bonbons dat we in één dag aantroffen, was 76”, vertelt Dialinas aan BRUZZ. Dat record zou binnenkort wel eens kunnen sneuvelen. “Hoe meer meldingen we krijgen, hoe meer lachgasflessen we vinden.”

Vervuiling

Na een goede zeven dagen inzamelen, ligt het voorlopige totaal op 216 gasflessen. Die worden gestockeerd op een verborgen locatie. “Het is de bedoeling om na een maand of vier het eindresultaat van onze campagne te tonen aan het gemeentebestuur. Zo kan het beleid met eigen ogen de omvang van het lachgas-fenomeen zien.”

Met de actie wil Dialinas onder meer het imago van de gemeente verbeteren. “Maar het doel is vooral om kinderen en de natuur te beschermen. Aan het gebruik van lachgas zijn heel wat gezondheidsrisico’s verbonden. En flessen die bijvoorbeeld in het water belanden, blijven niet drijven maar zinken naar de bodem. Dat zorgt voor extra vervuiling.”

Dialinas heeft nu een interactieve kaart gemaakt en werkt zelfs aan een app, waar buurtbewoners uit heel Anderlecht kunnen melden waar ze lege lachgasflessen zien liggen. “Mensen kunnen er een foto en het adres uploaden van de locatie waar ze de flessen vonden. Nadien gaan we een kijkje nemen. In het beste geval vinden we niets, en in het slechtste geval maken we de flessen leeg en brengen we ze naar onze stockageruimte.” De app wordt binnenkort gelanceerd.

240711_Frans Halsstraat Anderlecht_lachgashulzen

RV/Facebook

| Wel 60 lege lachgasflessen vond Jordan Dialinas deze week opgehoopt in Anderlecht.

Strengere regels

Volgens Dialinas valt de opmars van lachgas niet alleen in Anderlecht op, maar over het hele Brusselse gewest. Sinds vorig jaar is het fenomeen dan ook zichtbaarder geworden in het straatbeeld. Wanneer die flessen in de verbrandingsovens van Net Brussel belanden, kunnen ze die ovens schaden en het verwerkingsproces van ander afval stilleggen.

Vorig jaar moest Net Brussel elke dag enkele honderden verbrande flessen uit hun ovens halen, ondanks sortering vooraf. In totaal haalden ze 50 ton lachgashulzen op in de Brusselse straten, goed voor enkele tienduizenden flessen, en dat nog los van de inzamelacties van aparte gemeentes. Het verwerken van al dat afval, kostte hen een goede tien miljoen euro.

Van Dialinas mag de regelgeving rond de verkoop van lachgas een pak strenger. “Handelszaken die het op illegitieme wijze verkopen moeten strenger gesanctioneerd worden. En ook de verkoop van lachgas online wordt beter ingeperkt. Het is vandaag nog te makkelijk verkrijgbaar.”

Een plekje op de lijst met verboden middelen zou ten slotte ook op zijn plaats zijn, aldus nog Dialinas: “Lachgas lijkt vaker gebruikt te worden als roesmiddel dan waarvoor het effectief bedoeld is.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni