De voorbije vijf jaar is het gebruik van antidepressiva bij Brusselaars met zo'n 9 procent gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 2,3 miljoen leden in België. De ziekenfondsen roepen toekomstige regeringen op om de nodige aandacht te hebben voor geestelijke gezondheidszorg.
Steeds meer Brusselaars gebruiken antidepressiva
Voor heel België werd tussen 2019 en 2023 een stijging van 8 procent vastgesteld bij de leden van Onafhankelijke Ziekenfondsen. Momenteel nemen zeven op de honderd mannen antidepressiva, tegenover dertien op de honderd vrouwen. Vrouwen gebruiken dus bijna twee keer zo vaak antidepressiva. Opvallend is ook dat het gebruik veel hoger ligt bij ouderen dan bij jongeren.
Het gebruik van antidepressiva is het sterkst gestegen in Vlaanderen (+10 procent) en Brussel (+ 9 procent). In Wallonië is het gebruik met 7 procent gestegen. Met meer dan tachtig dagelijkse doses per duizend inwoners ligt het gebruik in België ongeveer 10 procent boven het Europese gemiddelde.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor een globale aanpak met drie hefbomen voor actie. Ze willen ten eerste meer en vroegere preventie. Daarnaast willen ze de kennis over geestelijke gezondheidszorg onder de bevolking vergroten om de symptomen van geestelijke gezondheidsproblemen te helpen voorkomen, herkennen en beheersen. Als laatste willen ze psychologische diensten in bejaardentehuizen uitbreiden. Het gebruik van antidepressiva blijft er alarmerend hoog en toont aan dat de beschikbare zorg ontoereikend of ongeschikt is voor de behoeften van ouderen.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , antidepressiva , medicatie , onafhankelijke ziekenfondsen