| (archiefbeeld)

Zorgverleners zullen minstens één landstaal moeten beheersen

© Belga - BRUZZ
26/01/2024

Alle zorgverleners in ons land zullen in de toekomst minstens een van de officiële landstalen moeten beheersen. De ministerraad heeft daarvoor vrijdag het licht op groen gezet, meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). De taalvereiste wordt ingeschreven in de kwaliteitswet voor zorgverstrekkers.

De nieuwe taalvereiste wordt ingeschreven in de kwaliteitswet voor zorgverstrekkers, meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). In de praktijk zal de regeling van toepassing zijn op buitenlanders die in België een visum tot zorgverstrekker aanvragen. Zij zullen nu moeten kunnen aantonen dat ze minstens één van de officiële landstalen - Nederlands, Frans of Duits - beheersen.

Dat kan aan de hand van een diploma secundair, hoger of universitair onderwijs in een van die drie talen of een taalcertificaat. Het niveau van dat certificaat zal afhankelijk zijn van de functie: een zorgkundige hoeft niet hetzelfde taalniveau te beheersen als een arts.

Vereist

De vereiste niveaus gaan van C1 voor houders van een masterdiploma tot A2 voor zorgkundigen en ambulanciers van niet dringend patiëntenvervoer. Voor buitenlandse zorgverstrekkers die hier zijn voor één opdracht omdat ze over een uitzonderlijke expertise beschikken, denk bijvoorbeeld aan chirurgen met een specialisatie in een zeer specifieke ingreep, wordt een uitzondering voorzien.

Voor buitenlandse zorgverleners die hier nu al aan de slag zijn "wordt de kennis van één van de landstalen een aandachtspunt bij de beoordeling van de kwaliteit van de praktijk", klinkt het bij Vandenbroucke.

Klachten

De commissie die toezicht houdt op de naleving van de kwaliteitswet kan hoe dan ook optreden bij klachten van patiënten, zowel bij huidige als toekomstige zorgverleners.

In de ziekenhuizen bestaat nu al een taalwetgeving die openbare ziekenhuizen verplicht om tweetalige dienstverlening aan te bieden. De spoeddiensten van alle ziekenhuizen worden geacht een dienstverlening in twee talen aan te bieden, brengt Vandenbroucke in herinnering.

Brussel

In Brussel vroegen enkele parlementsleden donderdag nog aan minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) om de nodige maatregelen tegen het probleem van Nederlandstalige patiënten die niet altijd in hun moedertaal geholpen kunnen worden in de Brusselse ziekenhuizen.

“Nederlandstalige zorgdienstverlening in Brussel is nog altijd geen realiteit," zei Brussels parlementslid Khadija Zamouri (Open VLD) daar donderdag over in de commissie Gezondheid. "Een belangrijke oorzaak is de mismatch van profielen op de arbeidsmarkt. Maar toch kan dat geen excuus zijn. Als hoofdstad moeten we er zijn voor Franstaligen, Nederlandstaligen en zelfs anderstaligen. Maar die tweetaligheid moet toch wel de kern zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Frank Vandenbroucke , taalwetgeving , brusselse ziekenhuizen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni