De huurindex mag minstens twee jaar niet stijgen, en er moet een verbod komen op uithuiszetting van huurders vanaf de maand november: dat eist de Brusselse Huurdersbond, die donderdag met een vijftigtal actievoerders voor het Brussels Parlement protesteerde.
Huurdersbond voert actie: 'Beperking indexering moet voor alle huurders gelden'
Op 14 oktober trad de ordonnantie in werking die de huurindexering van woningen met een slecht energielabel een jaar lang bevriest. Door de ordonnantie mogen eigenaars van huurwoningen die niet geregistreerd zijn, of geen EPB-label hebben sowieso een jaar lang de huurprijs niet indexeren.
Alleen de huur van woningen met een A, B, C en D-label mag volledig geïndexeerd worden. De huur van een woning met een E-label voor de helft. Slecht geïsoleerde woningen, met F en G-label, krijgen een indexstop van één jaar.
Meerderheid huurders in de kou gelaten
De maatregel is historisch, dat geeft de huurdersbond toe. Maar toch heeft de ordonnantie niet belet dat de meerderheid van de huurders in Brussel aan de hoge indexering ontkomt.
Huurovereenkomsten die voor de datum van de inwerkingtreding van de ordonnantie zijn verjaard, kunnen namelijk niet terugvallen op de maatregel. "Dat is onrechtvaardig en discriminerend," aldus José Garcia, voorzitter van de huurdersbond. Hij eist, samen met de actievoerders, een wijziging in de maatregel, zodat die met terugwerkende kracht van toepassing is op alle indexeringen vanaf 1 januari 2022.
Enkele parlementsleden van de PS en de PTB zijn aanwezig bij het protest en staan achter de eisen van de actievoerders. Te beginnen met parlementslid Françoise De Smedt (PTB ): "In januari van dit jaar was de index al zeven procent. Ondertussen gaan we richting elf procent. We moeten de beperking op de huurindexering voor minstens twee jaar vastleggen om huurders te beschermen."
Ook PS-parlementslid Martin Casier, nochtans lid van de Brusselse meerderheid en partijgenoot van bevoegd staatssecretaris Nawal Ben Hamou, spreekt de actievoerders toe. Hij geeft toe dat een ordonnantie aanpassen met terugwerkende kracht niet evident is. "Het is een moeilijke strijd, maar een strijd die we niet gaan loslaten," benadrukt Casier.
Wintermoratorium
Naast het aanpassen van de maatregel rond de indexering, vraagt de huurdersbond ook dat het parlement dringend stemt voor een wintermoratorium op uithuiszettingen. In Wallonië is zo’n moratorium op 1 november van kracht gegaan, en ze begrijpen niet waarom het Brussels Gewest niet hetzelfde doet. "We houden ons hart vast voor deze winter. Veel mensen houden het hoofd niet meer boven water met de enorme energieprijzen en de inflatie. Als ook de huur met tien procent opslaat, mogen ze niet op straat belanden omdat ze de huur niet meer kunnen betalen," zegt een van de actievoerders.
Garcia heeft hoop dat het moratorium er zal komen. Hij gaat vandaag samen met enkele actievoerders in gesprek met het hoofdstedelijke halfrond. "We weten dat er een meerderheid kan bestaan om voor deze twee eisen te stemmen. We vragen dus dat de politici dit zo snel mogelijk in orde maken, ook al beseffen we dat we waarschijnlijk nog acties zullen moeten voeren, voor er effectief iets verandert."
Lees meer over: Brussel , actua , huurindexering , brusselse huurdersbond , moratorium huisuitzetting