Leegstand in de vroeg 20ste eeuwse tuinwijk Het Rad in Anderlecht

| Een leegstaande woning, ter illustratie.

Primeur voor Brussel: eigenaar leegstaande woning veroordeeld

© Belga
09/11/2023

Het Gewest heeft op 18 oktober een vastgoedeigenaar veroordeeld. Na twee vergeefse ingebrekestellingen bleef het pand leegstaan, wat in strijd is met de Brusselse huisvestingscode. Het is de eerste keer dat de overheid gerechtelijke stappen onderneemt tegen woningleegstand.

De eigenaar, die in Vlaanderen woont, werd bij verstek veroordeeld. Hij heeft drie maanden de tijd om een einde te maken aan de leegstand van zijn gebouw, dat sinds minstens 2021 onbewoond is.

Doet hij dit niet, dan zal hij veroordeeld worden tot het betalen van een boete van 100 euro per dag (tot een maximum van 100.000 euro). Dat onthulde de krant Le Soir op donderdag en werd bevestigd door het kabinet van bevoegd staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS).

Stokpaardje Ben Hamou

Maar 20 dagen na het vonnis "hebben we nog steeds geen nieuws van de eigenaar", vertelde een woordvoerder van Ben Hamou, die van de strijd tegen leegstand een van haar stokpaardjes maakte.

“Het doel is niet om geld te verdienen aan deze veroordeling, maar om een einde te maken aan speculatie op de huizenmarkt,” benadrukt de woordvoerder. “We willen voorkomen dat het stadskankers worden door de leegstaande panden weer op de krappe vastgoedmarkt brengen.”

"Dit is een uitstekende manier om een einde te maken aan het schandaal van 20.000 leegstaande woningen in het Gewest", zegt José Garcia, voorzitter van de Brusselse huurdersbond. "Het is een eenvoudige maatregel die eigenaars dwingt om hun situatie te regulariseren en hun eigendom te verhuren in plaats van een boete te krijgen," voegt hij eraan toe.

"De wet is de wet"

“De wet is de wet”, benadrukt ook de vereniging van eigenaars. “Het is niet normaal dat eigenaars hun panden leeglaten.” Het gerechtelijk dwangbevel is “onderdeel van het juridisch arsenaal in de strijd tegen leegstand”, zegt Olivier Hamal, voorzitter van de vereniging. “Dit soort acties worden soms als voorbeeld ingezet. Het valt nog te bezien of er andere veroordelingen volgen.”

Het Gewest beschikt momenteel niet over een register van leegstaande woningen. De overheid heeft na bezoeken 5000 woningen als onbewoond opgegeven. "Maar dit cijfer ligt ver onder de realiteit", geeft het kabinet van Nawal Ben Hamou toe.

Eind 2021 hadden de ULB en de VUB - in opdracht van het Gewest - duizenden gegevens met betrekking tot huisvesting in Brussel met elkaar vergeleken (kadaster, rijksregister, Vivaqua, Sibelga, stedenbouw, ...) en een eerste databank aangelegd van vermoedelijk leegstaande woningen. De schatting op dat moment lag tussen 17.000 en 26.400 woningen.

Le Soir meldt dat dit jaar al 554 eigenaars van leegstaande woningen een schriftelijke verwittiging hebben ontvangen. Het gaat om woningen die minstens twaalf maanden leegstaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , leegstand Brussel , leegstaande woningen , veroordeling , Nawal Ben Hamou , brusselse huurdersbond , brusselse huisvestingscode

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni