De naturalisatie van de conservatieve imam Mohammed Toujgani gaat mogelijk toch niet door. Het parket-generaal van Brussel gaat in cassatie en zet zo de juridische strijd voort. Eerder oordeelde het Hof van Beroep dat Toujgani zijn naturalisatie-aanvraag legitiem was, ondanks zijn controversiële uitspraken en vermeend gebrek aan kennis van de landstalen.
Juridische strijd rond naturalisatie imam Toujgani gaat verder voor Hof van Cassatie
"Het parket-generaal van Brussel zal cassatieberoep aantekenen tegen het arrest van het Hof van Beroep in Brussel," bevestigt persmagistraat An Schoonjans aan onze redactie. Het Hof van Cassatie beoordeelt de wettigheid van gerechtelijke beslissingen, zonder zich uit te spreken over de feiten.
Dat betekent dat het openbaar ministerie de voorbije week voldoende redenen heeft gevonden om de juridische strijd rond het verblijfsrecht van imam Mohammed Toujgani voort te zetten, nadat het Brusselse Hof van Beroep begin deze maand oordeelde dat zijn naturalisatieverzoek legitiem was.
Mohammed Toujgani, een conservatieve imam uit Marokko, woont sinds de jaren 1980 in België met een verblijfsvergunning als buitenlander. Toen zijn verblijfsrecht in 2019 bijna afliep, diende hij twee gelijktijdige aanvragen in: één bij de Dienst Vreemdelingenzaken om langer in België te kunnen blijven als buitenlander, en één om Belg te worden. Ruim een week geleden werd zijn verzoek tot naturalisatie goedgekeurd door het Brusselse Hof van Beroep.
Antisemitische uitspraken
Normaal gesproken zou Toujgani zijn Belgische identiteitskaart nog voor het einde van het jaar ontvangen. Of die plannen nog doorgaan, kan zijn advocate Colombe Dethier op dit moment niet bevestigen. Ze is wel op de hoogte van de beslissing van het Brusselse parket-generaal en zal later uitgebreider reageren.
Eerder hebben verschillende partijen hun zorgen geuit over Toujgani, die momenteel in Marokko verblijft. Ze willen liever niet dat hij terugkeert naar België. Ze maken zich zorgen over zijn antisemitische uitspraken, zijn banden met radicale figuren en mogelijke spionage, zoals vermeld in een oud rapport van de Staatsveiligheid. Deze bezorgdheden kwamen onder andere van voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi (CD&V), en zijn opvolgster Nicole De Moor (CD&V).
Lees meer over: Justitie , Mohamed Toujgani , imam , Nicole De Moor , Sammy Mahdi
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.