Het burgercollectief We Are Nature.Brussels lanceert vandaag een procedure bij de rechtbank van eerste aanleg die gericht is tegen het Brussels Gewest. De initiatiefnemers hopen via de rechtbank een Brussels bouwmoratorium in tientallen natuurlijke gebieden in de stad te bekomen. Er zijn duizend mede-ondertekenaars, maar de initiatiefnemers hopen dat "een veelvoud" aan klimaatbewuste burgers zich nog aansluit.
Burgers dagen ministers voor de rechter om bouwstop in natuurgebieden af te dwingen
Het gaat om de volgende stap in een klimaatstrijd die verscheidene burgercollectieven, eerst via de koepel Tuiniersforum Des Jardiniers en daarna via de vzw We Are Nature.Brussels, al een jaar of twee voeren.
Centraal staat de bescherming van tientallen onbebouwde brokken natuur in de stad zoals de friche Josaphat in Schaarbeek, Moeras Wiels in Vorst, de Donderberg in Laken, het Kwartelveld in Watermaal-Bosvoorde of Neerpede in Anderlecht. "Rond een 25-tal stukjes onbebouwde natuurgrond bestaan er al lokale collectieven, maar er zijn er nog een heleboel andere, soms zonder naam", zegt Søren Stecher-Rasmussen, co-oprichter van We Are Nature.Brussels.
Hittegolven
Het burgercollectief vindt dat de Brusselse regering te weinig doet om die te beschermen en eist daarom de invoering van een officiële bouwstop voor zulke gebieden van minstens een halve hectare groot.
De ingeweken Deen geeft verscheidene redenen aan waarom onbebouwde natuurgrond in de stad zo moet blijven: de natuurgebieden nemen CO2 op, dempen de grote temperatuurschokken bij hittegolven en verminderen overstromingen in vergelijking met bijkomende verharding. Om nog niet te spreken van de heilzame impact op de biodiversiteit.
Omdat het Brussels Gewest vorig jaar negatief reageerde op een eerdere ingebrekestelling, worden de bevoegde ministers vandaag via advocaat Vincent Letellier voor de rechter gedaagd. Het gaat om minister-president Rudi Vervoort (PS), staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit.brussels) en minister van Klimaat Alain Maron (Ecolo). De sprong naar een juridische procedure is voor We Are Nature.Brussels als niet-gesubsidieerde vzw niet vanzelfsprekend. Het rekent op donaties om de kosten te dekken.
Verkiezingen
Naast de juridische actie hebben de deelnemende burgergroeperingen afgelopen zaterdag op een meeting afgesproken om campagne te voeren op gemeentelijk niveau.
Maar zijn de mensen in de aanloop naar de verkiezingen niet eerder met thema's als koopkracht, wonen en veiligheid bezig? "Er is inderdaad concurrentie tussen de thema's", erkent Stecher-Rasmussen. "Wat betreft het tekort aan betaalbare woningen zijn er andere oplossingen dan de natuurgebieden volbouwen. Ik denk aan de reconversie van kantoorgebouwen of een sterkere regulering van de huurmarkt."
"Beide pleidooien - behoud van natuurgebied en meer betaalbare woningen - zijn gerechtvaardigd, maar zijn niet tegengesteld aan elkaar. We hopen in elk geval dat ook burgercollectieven die niet rond groene thema's werken, maar bijvoorbeeld rond armoede, zich ook bij ons aansluiten. Want dit is een zaak van iedereen."
Volgens de Deen is er meer bewustmaking rond de klimaatopwarming nodig, ondanks de stortvloed aan informatie die daarover beschikbaar is. "Het is iets waar ook onderzoekers zich over verwonderen: hoe komt het toch dat veel mensen daar zo mat op reageren?"
"De gevolgen van de klimaatopwarming hebben we nochtans de voorbije jaren al gezien, met overstromingen in Wallonië en grote hittegolven. We gaan de komende tien, vijftien jaar naar een dramatische situatie. Alleen gaan bij velen de alarmlichten nog niet af."
Lees meer over: Milieu , klimaat , biodiversiteit , We Are Nature.Brussels