BRUZZ I Kevin Van den Panhuyzen

| In Brussel klimmen de stadstemperaturen door het stedelijk hitte-eilandeffect tot 8 graden Celsius hoger dan omliggende landelijke gebieden.

Europese studie naar hittebestrijding in 24 steden: situatie in Brussel 'kritiek'

© Belga
06/08/2024

Sweco, het grootste architecten- en ingenieursadviesbureau van Europa, nam de klimaatplannen rond hittegerelateerde zorgen van 24 Europese steden onder de loep. Het rapport stelt "significante tekortkomingen" vast, hoewel sommige steden stappen in de goede richting zetten. In Brussel is de situatie "kritiek", zo stelt de studie.

Voor zijn Urban Insight-rapporten nam Sweco de klimaatplannen rond hittebestrijding van 24 Europese steden onder de loep. Het studiebureau stelde daarin "significante tekortkomingen" vast en legt de steden een reeks aanbevelingen voor.

Zo is er dringend behoefte aan hittegolfmitigatie en -veerkracht. Digitale innovatie, natuurlijke oplossingen en groenblauwe infrastructuur, evenals het ontwerpen van hoogpresterende gebouwen, moeten de pijlers vormen van de hitteplannen.

Ook moeten steden investeren in gedetailleerde gegevens, zoals betere monitoring en evaluatie en het in kaart brengen van kwetsbaarheden.

Tot slot dienen de steden een langetermijnvisie te ontwikkelen en moet er gestreefd worden naar transparant en collaboratief bestuur, zoals investering in kennis, datagestuurd warmtebeheer en gezamenlijke planning in een hittegolfcrisis.

8 graden warmer dan het platteland

Meer dan 70 procent van de Europeanen woont momenteel in steden, een cijfer dat naar verwachting zal stijgen tot 84 procent in 2050 door de voortdurende verstedelijking. Tegelijk ervaart Europa temperaturen die twee keer zo snel stijgen als het wereldwijde gemiddelde. De hittegerelateerde sterfte is bijgevolg de afgelopen 20 jaar met ongeveer 30 procent toegenomen.

In Brussel klimmen de stadstemperaturen door het stedelijk hitte-eilandeffect tot 8 graden Celsius hoger dan omliggende landelijke gebieden, zo stelt het rapport van Sweco vast. Het aantal dagen met matige hittestress zal naar verwachting met 150 procent toenemen tussen 2020 en 2100, wat negen extra dagen per jaar betekent.

Matige hittestress wordt uitgedrukt in het aantal dagen per jaar waarop de 'natteboltemperatuur' boven de 25°C komt. De natteboltemperatuur is een maat voor hittestress in direct zonlicht, die rekening houdt met temperatuur, vochtigheid, windsnelheid, zonnehoek en bewolking.

Historische gegevens tonen een significante toename van de frequentie en duur van hittegolven, wat ernstige bedreigingen vormt voor de volksgezondheid, infrastructuur en hulpbronnen.

In noordelijk gelegen Europese steden als Kopenhagen, Stockholm en Oslo zullen de hittegolfdagen tussen 2020 en 2100 volgens het rapport toenemen met naar schatting minstens 140 procent.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni