Door de klimaatopwarming zal het steeds warmer worden in onze stad. Nu de laatste jaren temperaturen boven de 30 graden geen uitzondering zijn, merk je dat veel van onze architectuur er niet op voorzien is om de hitte buiten te houden. Hoe kan je zelf naar oplossingen zoeken?
BIG CITY. Op deze eenvoudige manier hou je je huis koel in de zomer
"De stad warmt op. Hoe bereid ik mijn huis daarop voor?"
Overal aircosystemen plaatsen, is alvast niet het beste idee. Niet alleen verbruiken die enorm veel energie, ze stoten ook heel wat warmte uit naar buiten. Als er in een straat veel zulke systemen bijkomen, zal dat de temperatuur er alleen nog maar verhogen.
Je kan ook niet zomaar overal een airco installeren. Zeker niet als je huurder bent van een Brussels huis of appartement. Ook de isolatie van het gebouw, de dikte van het glas, de aanwezigheid van een warmtepomp, de vorm van het dak of de kleur van de gevel spelen een rol. Niet iedereen kan structureel iets aan een woning veranderen, zodat die beter bestand is tegen een hittegolf.
Dan maar online naar tips zoeken? Leefmilieu Brussel heeft er wel wat op de website staan. Een ervan is om tijdens een hittegolf elektrische apparaten te vermijden. Niet strijken, geen warme wasjes draaien, geen brood bakken op het heetst van de dag. Of er zijn de knutseltips: een fles bevroren water voor je ventilator plaatsen, natte handdoeken voor je ramen hangen, je huis vol planten zetten. Ook Tik Tok staat ongetwijfeld vol van dit soort hacks.
Soms lees je ook dat je zilverpapier langs de binnenkant van je raam kan kleven, om de zonnestralen te reflecteren. Dat is niet echt een goed idee. Eerst en vooral kan door de hitte van het zilverpapier het glas zelfs breken. Ten tweede is de warmte langs de binnenkant buiten houden tevergeefs. Hetzelfde geldt voor gordijnen.
Een serre
Ramen hebben op een warme dag hetzelfde effect als een serre. Wanneer de zon erop schijnt, gaat de warmte er vlot door naar binnen, maar verlaat ze je woning niet via die weg. Meer zelfs, de warmte wordt geabsorbeerd door de muren, vloer en meubels, waardoor die in de woning blijft hangen.
Daarom is het beter om ‘s avonds wanneer het afkoelt ventilatie te creëren. Liefst tussen twee ramen die tegenover elkaar staan, want zo ontstaat er tocht.
Het allerbeste advies is echter om ervoor te zorgen dat er veel minder warmte langs je ramen naar binnen komt en daarvoor is buitenzonnewering de meest efficiënte en milieuvriendelijke tip. Of het nu in de vorm van tenten, lamellen, rolluiken of karton is, je moet het aantal stralen op je raam beperken. En dan kan, jawel, ook met zilverpapier, maar dan aan de buitenkant van je ramen. Zo hou je je woning alvast enkele graden koeler.
Homegrade.Brussels bevestigt dat. Op de website homegrade.brussels staat nog extra info over hoe je je woning ecologisch kan verbeteren of verbouwen. Want elke zomer met rollen zilverpapier en tape voor je raam aan de slag gaan, is misschien toch niet het handigste idee.
- VOLGENDE KEER Waar kan je nog choesels (stierenkloten) eten in Brussel?
Big City
Klimaatbestendige stad
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Big City , Klimaatbestendige stad , klimaatverandering , klimaatopwarming , Homegrade , airco , hittegolf