Sinds het begin van het jaar is het verboden om nog een – bijzonder vervuilende – tweedehands houtkachel te plaatsen. Ook zichtbare en geurende rook door houtkachels is verboden. Alleen weet het grote publiek dat helemaal niet. Leefmilieu Brussel communiceerde er nog steeds niet over, geeft minister van Leefmilieu Alain Maron toe.

Houtrook in een van de rijkere wijken in het zuiden van Brussel.
Gewest communiceerde nog steeds niet over verbod op tweedehands houtkachels
Houtkachels mogen dan gezellig zijn, voor de luchtkwaliteit zijn ze een echte catastrofe. Terwijl slechts 0,2 procent van de Brusselse huizen een houtkachel telt, zijn dat duizendtal kachels wel goed voor een kwart van alle fijnstofvervuiling door verwarming in het gewest. Wie met hout stookt is daarbij zelf het eerste slachtoffer.
De nefaste impact van houtkachels op de gezondheid leidde tot een nieuwe regeling voor houtkachels in Brussel, die begin januari van kracht ging. Elke houtkachel die vandaag geïnstalleerd wordt, moet voldoen aan de Ecodesign-norm. In de praktijk betekent dit dat het plaatsen van een tweedehands houtkachel verboden is. De bestaande houtkachels, die voor de huidige vervuiling zorgen, blijven daarbij ongemoeid.
Hoewel die beslissing al ruim zeven maanden geleden viel, communiceerde de Brusselse overheid er nog steeds niet over, bleek woensdagochtend in het parlement. Daar wou Mounir Laarissi (Les Engagés) weten wat het Gewest al had gedaan om de nieuwe regeling bekend te maken bij het brede publiek.
"De info over houtverwarming en biomassa op de website van Leefmilieu Brussel zal in de loop van januari aangepast worden”
Brussels minister van Leefmilieu (in lopende zaken)
Het antwoord is: helemaal niets, al zou daar in de loop van komende maand verandering in moeten komen. “De info over houtverwarming en biomassa op de website van Leefmilieu Brussel zal in de loop van januari aangepast worden”, aldus Maron in de commissie Leefmilieu. “Die aanpassing (…) zal ook de aandacht vestigen op de meest vervuilende toestellen: de open haarden en de houtkachels die dateren van voor 2007.”
De communicatie zou deel uitmaken van een breder plan om Brusselaars te informeren over onder meer de Brusselse renovatiestrategie en CO-intoxicatie. “Sommige media hebben zich ook al op het thema gegooid, ook dat draagt bij tot de sensibilisering.”
Niet streng genoeg
Laarissi toonde zich teleurgesteld door het gebrek aan communicatie over de ban op tweedehands houtkachels totnogtoe. “Dat is niet iets waarmee u moet wachten tot er een nieuwe regering komt.”
De politicus wees er ook op dat de huidige regeling veel minder streng is dan aanbevelingen die Leefmilieu Brussel eerder had geformuleerd. De administratie had gepleit voor actie tegen bestaande open haarden, inbouwkachels en oude houtkachels.
Laarissi wou ook weten hoe het Gewest de nieuwe regels zal controleren. In zijn antwoord bleef Maron op de vlakte.
"Het is shockerend dat de overheid zo slecht communiceert over zo’n belangrijke thema"
Burger die strijdt tegen luchtvervuiling door houtkachels
Ook burgers die opkomen tegen de vervuiling door houtkachels zijn niet opgezet met de manier waarop het Gewest het thema aanpakt. “Het is shockerend dat de overheid zo slecht communiceert over zo’n belangrijke thema,” vindt Sven Dammann. “Houtververwarming ligt misschien gevoelig omwille van het gezellige aspect, maar dat is net een reden om genoeg energie te steken in de sensibilisering.”
Wie last heeft van zichtbare of geurende rook, kan sinds deze maand ook klacht indienen bij Leefmilieu Brussel. Dammann heeft echter zijn twijfels bij dat systeem. “We hebben dat ondertussen gedaan, maar hebben niet eens een bevestiging gekregen dat onze klacht ontvangen is. Sowieso zou het niet aan burgers moeten zijn om dat beleid te controleren en zo ruzie met de buren te riskeren.”
Petitie
Leefmilieu Brussel laat weten dat ze bezig zijn met het onderzoeken van klachten en dat er ook een antwoord zal volgen.
Dammann begon samen met andere burgers ook een petitie tegen houtverwarming. Die verzamelde ondertussen 720 handtekeningen. Vanaf 1.000 kunnen de initiatiefnemers tussenkomen in het Brussels parlement. "Daar krijgen we nu steeds meer steun", merkte Dammann woensdagochtend tijdens de vraag aan Maron. Naast Les Engagés uiten ook Défi en Groen hun bezorgdheid over de impact van houtkachels op de luchtkwaliteit.
Lees meer over: Brussel , Milieu , houtkachels , houtverwarming , fijn stof , luchtkwaliteit , Alain Maron
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.