BRZ 20250305 1925 BEESTIG BRUSSEL Kangoeroe BRZ 20250305 1925 BEESTIG BRUSSEL Kangoeroe

Shutterstock

Beestig Brussel

Groen wil verkoop kangoeroevlees in Brussel bannen

Andy Furniere
© BRUZZ
07/03/2025

De partij Groen wil in Brussel een verbod op producten afkomstig van kangoeroes, zoals vlees en leer, wegens bijzondere bezorgdheden rond dierenwelzijn.

Buideldier

• Hun wetenschappelijke naam Macropodidae betekent ‘grootpotigen’, wat verwijst naar hun enorme achterpoten, waarmee ze grote sprongen kunnen maken

• Voornamelijk ’s nachts en ’s morgens vroeg actief

• Een babykangoeroe, oftewel joey, is bij de geboorte slechts twee centimeter groot en leeft de eerste zes maanden in de buidel van de moeder

“Ze hebben mij al weleens uitgelachen, gevraagd hoeveel kangoeroes er dan wel in Brussel rondlopen,” zegt Lotte Stoops, Brussels parlementslid voor Groen, die eind vorig jaar het voorstel voor een verbod indiende in het Brussels parlement. “Maar wat niet veel mensen weten, is dat België de grootste Euro­­­pese importeur blijkt van kangoeroeproducten.”

België voert jaarlijks meer dan 280 ton kangoeroevlees- en huiden in, wat volgens Stoops neerkomt op ongeveer 80.000 geslachte kangoeroes. Nochtans zijn de grote Belgische supermarkt­ketens vijf jaar geleden gestopt met de verkoop van kangoeroevlees, na campagnes van dierenrechtenorganisatie Gaia.

“Maar er zijn nog steeds kleinere winkelmerken die het vlees verkopen. En er zijn restaurants met kangoeroesteaks op het menu. Daarnaast zit kangoeroevlees in dierenvoeding voor katten en honden,” aldus de politica.

De Australische autoriteiten staan de jacht op kangoeroes toe, met als belangrijkste argument dat te grote populaties problematisch zijn voor de diersoort zelf, het milieu en de veeteelt en landbouw. Veel boeren spreken zelfs over een ware plaag. De documentaire Kangaroo: A Love-Hate Story bleek erg invloedrijk in de discussie.

“Ze hebben mij al weleens uitgelachen, gevraagd hoeveel kangoeroes er dan wel in Brussel rondlopen, maar wat niet veel mensen weten, is dat België de grootste Euro­­­pese importeur blijkt van kangoeroeproducten.”

Lotte Stoops

Brussels parlementslid voor Groen

Niet alles mag zomaar in de strijd tegen de kangoeroe. Er zijn quota op basis van tellingen en jagers moeten de dieren doden met één welgemikt schot door het hoofd.

Voor Stoops gaat het echter om “de grootste slachting van wilde landdieren ter wereld”, en ze uit haar twijfels of het doden wel echt in één keer gebeurt, want “de dieren worden vooral ’s nachts bejaagd”.

Daarnaast heeft de import van kangoeroeproducten ook op andere domeinen een belangrijke impact, zegt ze. “Op milieuvlak, want de producten worden ingevlogen vanuit letterlijk de andere kant van de wereld. Op het vlak van volksgezondheid ook, want vaak wordt melkzuur aan het vlees toegevoegd om schadelijke bacteriën niet te laten floreren. Een praktijk die niet is toegestaan in de EU. Maar ook op cultureel vlak, zeker voor de Aboriginal-­gemeenschap in Australië.”

Een delegatie vertegenwoordigers van de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, kwam vorig jaar in het Brussels parlement getuigen over de situatie. “Voor die mensen is de kangoeroe een heilig dier. Hun bestaan is een belangrijke link met hun voorouders en een onderdeel van wie zij zijn.”

Het is na dat bezoek dat Groen besliste om een voorstel in te dienen, dat momenteel door de machinerie van het parlement wordt behandeld. “Brussel kan het goede voorbeeld geven aan de rest van België en Europa. Kangoeroes mogen dan wel ver weg leven, onze acties kunnen een verschil maken.”

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Beestig Brussel , kangoeroevlees , Lotte Stoops , Aboriginals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni