Beestig Brussel

Hoofdluis veroorzaakt hoofdbrekens bij ouders en Brusselse scholen

Andy Furniere
© BRUZZ
28/02/2025

In koude winterperiodes zetten veel scholen zich schrap voor luizenplagen. Dat wil niet zeggen dat het gevaar geweken is nu de temperaturen weer stijgen.

Nog niet zo lang geleden, toen het kwik nog flirtte met het vriespunt, kwamen op de redactie enkele reacties van bezorgde ouders binnen. Bezorgd, omdat er op de school van hun kinderen hinderlijke beestjes de ronde deden: hoofdluizen. Kleine, zespotige insecten die zich thuis voelen op de menselijke hoofdhuid – vooral van kinderen tussen drie en twaalf jaar met langer haar – waar ze zich voeden door bloed op te zuigen. Met vaak vervelende jeuk tot gevolg. Voor de rest zijn de parasieten onschadelijk: ze brengen geen ziektes over, zoals soms wordt gedacht.

Luizen worden met zekerheid overgedragen door direct haarcontact, bijvoorbeeld bij een knuffel. Recente inzichten lijken andere vormen van 'besmetting' tegen te spreken, toch leeft bij velen nog altijd het idee dat de beestjes zich via kleding kunnen verplaatsen. Tijdens koude weken zouden luizen zich dan op scholen vlotter verspreiden via winterjassen, mutsen en sjaals. “Daarom voorzien sommige scholen voor de zekerheid in aparte zakken en bakjes, waar ieder kind zijn kledij in moet steken,” zegt apothekeres Laurence van Apotheek Place Saint Denis in Vorst.

Luizen hebben geen probleem met lagere temperaturen en het gevaar op besmettingen is dus zeker niet geweken zodra het warmer wordt. “De voorbije weken zag ik geen stijging in de vraag naar antiluizenproducten,” zegt Laurence. “Al kan het ook dat veel ouders goed voorbereid zijn en al bij het start van het schooljaar middeltjes inslaan. In die periode na de zomervakantie, begin september, zie ik altijd een piek in de verkoop van die producten.”

De in het verleden populaire shampoos met insecticiden zijn uit den boze om hoofdluizen aan te pakken

De in het verleden populaire shampoos met insecticiden zijn intussen uit den boze. “Omdat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van kinderen en omdat luizen in de loop der tijd bovendien een resistentie hebben ontwikkeld tegen die stoffen,” vertelt de apotheekuitbaatster. “De nu gebruikte producten trachten de beestjes eerder te verstikken.” Er bestaan ook middeltjes die preventief gebruikt kunnen worden, zoals shampoos met rozemarijn en lavendel, maar het effect ervan is niet duidelijk.

De apothekeres moet regelmatig misverstanden over de insecten ophelderen. “Sommige ouders denken dat ze met azijn, of zelfs mayonaise luizen effectief kunnen bestrijden. Klopt niet. En er is natuurlijk het vooroordeel dat het iets met hygiëne te maken heeft, wat absoluut niet het geval is.” Sommige kinderen zijn ook van nature vatbaarder voor de beestjes.

Een klassieke bestrijdingsmethode die geen speciale producten vergt, blijft de natkammethode. Eerst het haar wassen met gewone shampoo, daarna inwrijven met conditioner, om ten slotte met een luizenkam de luizen en neten – de eitjes – te verwijderen.

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni