Zoals verwacht gaat het Anderlechts gemeentebestuur in beroep tegen de plannen om een deel van de Neerpedevijver om te vormen tot zwemvijver. Volgens de gemeente hangt er nog te veel mist rond het beheer van de toekomstige zwemvijver, die de afgelopen maanden op steeds meer verzet van burgers botste.
Anderlecht tekent beroep aan tegen plannen voor zwemvijver in Neerpede
De natuurlijke zwemvijver kadert in de plannen van het Gewest om het Neepedepark een drastische facelift te geven, waar ook de aanleg van sportinfrastructuur, de plaatsing van geluidsschermen en vergroeningsoperaties toe behoren. Het totaalresultaat moet een natuur- en recreatiepark worden van 400 hectare groot.
Daarin is het ook de bedoeling om een derde van de Middenvijver in het park te transformeren tot een zwemvijver. Het Brussels Gewest hoopt de werken volgend jaar te kunnen aanvatten.
Beheer
Maar zover is het nog niet. Zoals verwacht gaat de gemeente Anderlecht in beroep tegen de plannen van het Gewest. Vorig jaar al liet burgemeester Fabrice Cumps (PS) verstaan dat de gemeente nog met te veel vragen zit, met een negatief advies voor de plannen als gevolg. Vandaag zijn alle onduidelijkheden dus nog niet opgehelderd.
Anderlecht blijft zich vragen stellen bij het beheer van de zwemvijver, klinkt het bij schepen van Openbare Ruimte Alan Neuzy (Ecolo) in La Dernière Heure.
“Er is geen garantie dat we over voldoende middelen zullen beschikken om alle neveneffecten en overlast te beheren die een zwemvijver en de bijbehorende bezoekersaantallen met zich kunnen mee brengen: beheer van groene ruimten, netheid, veiligheid, mobiliteit, …” Leefmilieu Brussel benadrukt op zijn beurt dat de zwemvijver geen recreatie voorziet.
Burgerverzet
Tegen de achtergrond van het beroep speelt ook de toenemende weerstand waartegen het project moet opboksen. Intussen tekenden al meer dan 8.000 mensen een petitie tegen de zwemvijver.
"Laat het duidelijk zijn: wij zijn niet tegen zwembaden, maar die moeten wel op de geschikte plek komen", zei het burgercomité Sauvegardons Neerpede eerder aan BRUZZ. "Je hoeft alleen maar te kijken naar wat er is gebeurd in de Calanques in Marseille om de vernietiging van de biodiversiteit als gevolg van overgebruik door mensen te zien."
Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) liet weten dat de zwemvijver in het hoogseizoen (tussen mei en september) op dagbasis maximaal 225 baders zou toelaten, die op voorhand moeten reserveren.
Lees meer over: Anderlecht , Milieu , Anderlecht , Neerpede , Sauvegardons Neerpede , zwemvijver , Neerpedevijver
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.