In samenwerking met de start-up Renewind hebben Stad Brussel en de Lakense Haard donderdag een eerste stedelijke windturbine geïnstalleerd op het platte dak van een woontoren aan de Helihavenlaan in de Noordwijk. Zo wil de stad op termijn het aandeel lokaal opgewekte groene energie verhogen en optimaal gebruikmaken van windenergie.
Stad Brussel experimenteert met windturbine op woontoren in de Noordwijk
De installatie van de prototype-windturbine in Laken kadert binnen een bredere, nationale samenwerking met Renewind. Aan de hand van een proefproject van twaalf maanden wil de start-up de prestaties van verschillende windturbines in verschillende regio's in België en de omliggende landen testen.
De windturbines van Renewind zijn zo ontworpen dat ze optimaal gebruikmaken van windversnelling aan de dakranden van gebouwen. Wanneer wind omhoog langs de gevel van een gebouw waait, ontmoet die op een gegeven moment de wind van hogerop - daardoor ontstaat er een versnelling, die tussen 1 en 3 MWh per jaar kan opleveren.
Tien turbines
Op het gebouw in de Helihavenlaan zouden er uiteindelijk tien van die stedelijke windturbines geplaatst kunnen worden. En ook vele andere Brusselse platte daken zouden in de toekomst kunnen dienen voor de installatie van een windturbine. Althans, dat is wat Brussels schepen van Klimaat Benoit Hellings (Ecolo) hoopt. "De stad heeft zich het ambitieuze doel gesteld om tegen 2030 6 GWh aan groene en lokale stroom te produceren. We hebben al 66 procent van dat doel bereikt, maar blijven werken en innoveren om deze symbolische grens te halen."
Vooralsnog is de meeste van de lokaal opgewekte energie afkomstig uit zonne-energie, die effectiever opgewekt kan worden in de zomer en de lente dan in de winter of de herfst.
Volgens Hellings stelt "stedelijke windturbinetechnologie ons waarschijnlijk in staat om het hele jaar elektriciteit te produceren, met een stabiel en voorspelbaar rendement".
Lees meer over: Brussel-Stad , Laken , Milieu , Stedenbouw , windmolen , Lakense Haard , Benoit Hellings , helihavenlaan , duurzame energie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.