Het Walckierspark in Schaarbeek, dat jarenlang gesloten was, is weer opengesteld voor het publiek. Het park sloot rond 1965 en raakte intussen oververwoekerd, maar is nu weer toegankelijk gemaakt door Leefmilieu Brussel, dat er een pad aanlegde dat voortaan deel uitmaakt van de Groene Wandeling.
Walckierspark na bijna zestig jaar weer opengesteld voor publiek
Het Walckierspark is één van de eerste Engelse landschapsparken die in het midden van de 18de eeuw in Europa werden aangelegd en behoorde in het verleden toe aan het Walckierskasteel.
In 1892 wordt het Walckierspark aangekocht door een kloostergemeenschap om er een meisjesinternaat te vestigen en een deel ervan wordt later ingenomen door spoorweginfrastructuur. Maar omstreeks 1965 raakte het park verlaten en overwoekerd.
Leefmilieu Brussel beheert het gebied nu sinds 2003 en diende in 2011 een stedenbouwkundige vergunning in om het park te kunnen heraanleggen.
Het park maakt nu deel uit van de Groene Wandeling, een lus van ongeveer 60 km langs de grenzen van het gewest. Het pad van het Walckierspark vormt op die manier een nieuwe groene verbinding tussen de noordelijke wijken Schaarbeek en Evere.
Beschermd
Het Walckierspark is van grote biologische waarde vanwege een populatie aan fretten, aldus Leefmilieu Brussel. Om de biodiversiteit te beschermen, is het Walckierspark slechts gedeeltelijk opengesteld voor het publiek en blijft het 's nachts gesloten. Brusselaars kunnen nu 2 van de 4,5 hectare van het park ontdekken.
Samen met het naburige natuurreservaat maakt het deel uit van een groep groene ruimten die bekendstaat als de site van het Moeraske, dat zich uitstrekt over de zuidelijke waterscheiding van de Zennevallei.
Het park is beschermd vanwege zijn wetenschappelijke, esthetische en historische waarde. Zo heeft het fragiele bomenerfgoed een belangrijke ecologische functie en omvat het park ook een aantal oude overblijfselen, waaronder kunstmatige grotten en een obelisk.
Het park kan vanaf vandaag bezocht worden.
Lees meer over: Ukkel , Milieu , Leefmilieu Brussel , De Groene Wandeling
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.