Zo'n 130 actievoerders -voornamelijk handelaars uit de Wayezstraat - hebben donderdagochtend een uur lang de straat in Anderlecht geblokkeerd. Automobilisten en ook tram 81 konden er tijdelijk niet meer langs. Daarmee protesteren de ondernemers tegen de geschrapte parkeerplaatsen in die straat. Ze vragen om dringend werk te maken van alternatieve parkeerplekken zodat hun klanten opnieuw de weg naar de winkels zullen vinden.
Handelaars blokkeerden Wayezstraat uit onvrede met circulatieplan: tram 81 rijdt opnieuw
Volgens politiewoordvoerster Sousou Rhizlane begon de betoging om 10 uur. Politiemensen telden zo'n 130 aanwezigen bij de actie, die ongeveer een uur heeft geduurd.
Tussen 10 en 11 uur ondervonden reizigers in het openbaar vervoer hinder. Tram 81 werd onderbroken tussen de haltes Albert I en Meir tijdens de betoging, zo laat de MIVB weten.
De handelaars kwamen op straat omdat de heraanleg van de Wayezstraat een zware impact gehad heeft op hun omzetten. Ze stellen dat ze sinds de aanpassingen 50 procent minder klanten over de vloer krijgen. Ter herinnering: waar de straat vroeger in twee richtingen toegankelijk was, is na de werken een knip aangebracht. Hierdoor is het verkeer slechts in één richting mogelijk: van Sint-Guido naar Kuregem. Bovendien zijn driekwart van de parkeerplaatsen geschrapt en vervangen door bloembakken en fietsnietjes.
De handelaars benadrukken dat veel van hun klanten van buiten Anderlecht nu moeilijker hun zaak kunnen bereiken omdat er minder parkeerplaatsen zijn. Ze vragen dan ook om de situatie terug te draaien naar hoe ze vroeger was. “In afwachting daarvan willen ze dat er parkeergelegenheid komt op het Verzetsplein,” meldt onze BRUZZ-reporter ter plaatse.
De onvrede wordt nog versterkt door een belofte voor meer parkeerplaatsen die niet is ingewilligd: "Toen de plannen voor de heraanleg werden voorgesteld, werd er gesproken over een ondergrondse parking op het Dapperheidsplein. Die parking werd al meer dan tien jaar geleden beloofd, maar er is nog geen enkele stap vooruit gezet."
De protestactie kreeg ook steun uit politieke hoek. Leden van Team Fouad Ahidar, MR en PTB uit de Anderlechtse oppositie waren aanwezig bij de actie. "Het gemeentebestuur heeft een probleem met de manier waarop ze de buurt raadpleegt," klinkt het daar.
Anderzijds valt ook te horen dat de handelaars het aandeel autogebruikers onder hun klanten overschatten. Uit een gewestelijk studie uit 2011, in opdracht van de toenmalige minister van Mobiliteit, bleek dat maar 8,6 procent van de klanten van de handelaars uit de Wayezstraat met de auto komt. De handelaars zelf schatten dit percentage toen op net geen 40 procent.
Her en der valt dan ook te horen dat de kwaliteit van de handelszaken sterk gedaald is de jongste jaren, en dat vooral de oorzaak van een eventuele omzetdaling is.
De actie verliep zonder incidenten, meldt Rhizlane van de politiezone Zuid nog.
Lees meer over: Mobiliteit , Wayezstraat , circulatieplan , handelaars
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.