Nieuw MIVB-team moet daklozen een luisterend oor en warmte bieden

© BRUZZ
23/01/2025
Updated: 24/01/2025 18.40u

Sinds november trekt een nieuw team van de MIVB langs de Brusselse metrostations om daklozen en drugsverslaafden aan te spreken. Die zijn steeds talrijker aanwezig op het MIVB-net. Met de nieuwe dienst wil de openbaarvervoersmaatschappij dat kwetsbare publiek begeleiden naar adequate dienstverlening.

Includo, zo heet het nieuwe team van 27 MIVB-medewerkers. Zij dragen een chocoladebruin uniform en zijn sinds november vorig jaar te zien op het MIVB-net. Vooral in de ondergrondse stations. “Het aantal mensen dat in de metrostations verblijft is de voorbije jaren fors toegenomen,” weet woordvoerder van de MIVB Laurent Vermeersch.

“De vzw’s die op dat gebied actief zijn, kunnen niet overal tegelijkertijd zijn. Extra mensen die met daklozen in gesprek gaan en hen doorverwijzen naar andere diensten waren dan ook welkom.”

Dat is dan ook het hoofddoel van Includo: het vertrouwen winnen van daklozen en drugsverslaafden om hen door te verwijzen naar organisaties als Samusocial en Transit. “We hebben niet de ambitie om zelf aan sociaal werk te doen, maar vervullen eerder een tussenrol,” aldus Vermeersch.

Elektrische bus

Het Includo-team is zeven dagen op zeven actief van 6 uur ’s ochtends tot 2 uur ’s nachts. In groepen van vier tot vijf medewerkers verplaatsen ze zich met een elektrische MIVB-bus. Die is aangepast zodat daklozen erin terecht kunnen voor een kopje koffie en een gesprek.

4ae15e65-som2004-2-2048x1368.jpg

MIVB

| De MIVB-bus van Includo

“We stappen naar de mensen toe in de stations en stellen hen voor om naar de bus te komen. Daar bieden we hen iets aan om te drinken, een koffie of een soepje. Zo komen ze uit de kille stationsomgeving, waar ze altijd op hun hoede moeten zijn,” legt de MIVB-woordvoerder uit.

“Zo creëren we een betere sfeer voor een gesprek. Het comfort van de bus faciliteert de dialoog en zorgt ervoor dat we de mensen en hun noden beter leren kennen.”

Interne rekrutering

Nieuw is de aandacht van de MIVB voor het kwetsbare publiek in de metrostations niet. Twee jaar geleden lanceerde de Brusselse regering Sublink, een samenwerkingsverband tussen de MIVB en organisaties als Diogenes en Transit. Daarnaast komen de veiligheidsagenten – de MIVB heeft er veertig extra aangeworven – regelmatig in contact met daklozen en drugsverslaafden.

“We laten de repressieve aanpak niet los, maar stellen vast dat die de problemen alleen maar verplaatst. Includo is een eigen, interne dienst die complementair werkt,” aldus Vermeersch. “Daarmee zetten we in op een sociale aanpak en het creëren van een vertrouwensband.”

De vacatures voor het nieuwe Includo-team kon binnenshuis op veel enthousiasme rekenen van het MIVB-personeel. De 27 teamleden werden vooral intern aangetrokken.

“Er waren genoeg mensen die zich aangetrokken voelden door deze nieuwe rol, omdat ze bijvoorbeeld al als chauffeur of veiligheidsagent geregeld in contact kwamen met de problematiek. Iedereen is er om een handje toe te steken en de situatie te verbeteren voor iedereen, ook onze reizigers.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni