Van alle gevolgen van de klimaatverandering hebben vooral extreme hitte en luchtvervuiling een grote impact op de kwetsbare bevolkingsgroepen in de hoofdstad. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Centrum voor Stedelijke Ecologie en het Brussels Onderzoekscentrum voor Sociale Ongelijkheid (Crebis). Senioren, jonge kinderen, daklozen en mensen die in slechte huizen wonen, zijn meestal de dupe.

©
BRUZZ
| Het Centrum voor Stedelijke Ecologie pleit voor meer schaduwrijke plekken en waterpunten in de stad, "zodat mensen zich kunnen afkoelen tijdens warme periodes."
Hittestress en luchtvervuiling hebben het meeste impact op kwetsbare Brusselaars
"Zo'n 9.000 Brusselse senioren kunnen hun woning niet koel houden in de zomer", zegt ULB-onderzoeker Simon De Muynck, die ook verbonden is aan het Centrum voor Stedelijke Ecologie in Sint-Gillis. Dat centrum ijvert vooral voor milieubehoud in een stedelijke omgeving.
"Ouderen zijn extra gevoelig voor hittegolven, maar het beleid speelt daar amper op in", stelt De Muynck vast. Ook de vele Brusselse kinderen die ongezonde lucht inademen, baren het centrum zorgen. "Alle Brusselse scholen overschrijden de WHO-normen voor luchtkwaliteit en minder dan 10 procent heeft een autovrije schoolstraat", klinkt het.
Het centrum keek ook naar de situatie van daklozen en migranten in de hoofdstad. "In de winter zijn er veel noodmaatregelen", aldus De Muynck, "maar tijdens hittegolven blijft hulp vreemd genoeg uit.”
Ook wie in mensonwaardige huisvesting woont, kan zich vaak niet beschermen. Volgens de studie maken slechte isolatie en binnenluchtvervuiling de situatie nog erger.
Verder kwam het centrum tot de conclusie dat dichtbebouwde gemeenten net buiten het stadcentrum, zoals Molenbeek, Schaarbeek en Anderlecht, het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van de klimaatverandering.
Verharding van de stad
Daarom roepen de onderzoekers op tot actie. Ze pleiten voor betere isolatie van gebouwen, zodat die koeler blijven in de zomer. “Er moeten ook meer schaduwrijke plekken en waterpunten in de stad komen, zodat mensen zich kunnen afkoelen tijdens warme periodes”, zegt De Muynck.
Verder willen de onderzoekers dat de verharding van de stad wordt teruggedrongen en er meer groen wordt aangelegd om hittestress te beperken. Ze stellen vast dat de klimaatverandering niet iedereen gelijk treft. "Wie het al moeilijk heeft, betaalt de hoogste prijs."
Lees meer over: Anderlecht , Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Crebis , hittestress , luchtvervuiling , daklozen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.