SInt Karel School Molenbeek

Brussels lerarentekort stabiliseert: 'Maar het kan snel veranderen'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
28/08/2024

Het ziet ernaar uit dat het lerarentekort dit jaar niet verder zal groeien in Brussel. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende scholengroepen. “Maar de situatie kan snel veranderen.”

“In onze basisscholen zoeken we nog 54 voltijdse mensen, dat is iets beter dan op hetzelfde moment vorig jaar. In het secundair staan er nog 30 voltijdse vacatures open. Allemaal samen kunnen we zeggen dat er geen verdere achteruitgang was tegenover vorig jaar. Maar de situatie was toen natuurlijk al ernstig.”

Aan het woord is Jurgen Wayenberg, algemeen directeur van GO! Scholengroep Brussel, met 59 scholen de grootste structuur in het gewest. “In één op drie basisscholen is het kader volledig ingevuld, bij twee derde van de scholen is het nu nog puzzelen, maar dat zal wel lukken”, aldus de topman, die erop wijst dat de situatie heel broos blijft. “De laatste dagen van de vakantie beweegt er vaak nog heel veel, met leerkrachten die last minute afhaken of aankloppen.”

"Vorige week nog catastrofaal"

De inschatting van Wayenberg komt overeen met wat algemeen directeurs van de katholieke scholengroepen vertellen. “Vorige week zag het er nog catastrofaal uit, maar uiteindelijk wordt het tekort aan leerkrachten niet groter dan vorig jaar,” merkt Bruno De Lille van scholengroep Sint-Goedele. “We zullen alle leerjaren in alle scholen kunnen opstarten. In het secundair hebben we zelfs de indruk dat het lichtjes beter gaat dan vorig jaar.”

Algemeen directeur Kurt De Prins van scholengroep Kathoba heeft het ook over een stagnering, al is rekruteren in het secundair er dit jaar wat moeilijker.

"Behoud vooral al die maatregelen om het lerarentekort in te dammen"

Jurgen Wayenberg

Algemeen directeur GO! scholengroep Brussel

Jurgen Wayenberg, algemeen directeur Scholengroep Brussel

Verschillende algemene directeurs benadrukken het nut van verschillende beleidsmaatregelen om het lerarentekort aan te pakken. “De extra uren die we krijgen van Vlaanderen en de VGC om zij-instromers op te leiden, campagnes om in Brussel les te geven, een ronde langs laatstejaars om het lerarenberoep onder de aandacht te brengen... het helpt allemaal en moet ook behouden worden”, zegt Wayenberg. De Lille van zijn kant haalt het belang aan van het onderwijscentrum Brussel, dat nieuwbakken leerkrachten begeleidt en desnoods tijdelijk inspringt voor de klas.

Creatief met het lerarentekort

Verschillende scholen tonen zich deze dagen creatief om het lerarenberoep in Brussel aantrekkelijker te maken. Zo looft GO! Scholengroep Brussel een premie uit aan werknemers die zelf een nieuwe leerkracht aanbrengen. De groep behoudt ook de vierdagenwerkweek in vijf scholen die daar vorig jaar mee van start gingen. Soms gaat het om kleine ingrepen. De Unescoschool in Koekelberg van zijn kant besloot bijvoorbeeld om de middagpauze in te korten, zodat de school al om 15 uur stopt (in plaats van om 15.20 uur). Een van de redenen die worden opgegeven is dat leerkrachten die buiten Brussel wonen zo voor de spits nog naar huis kunnen.

Terug naar school

Op 2 september gaat een nieuw schooljaar van start. Hoe staat het ervoor met het onderwijs in Brussel? Je leest het bij BRUZZ.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni