Basisschool De Mozaïek in de Helmetwijk in Schaarbeek

| Basisschool De Mozaïek in de Helmetwijk in Schaarbeek (archiefbeeld).

Lerarentekort dwingt steeds meer Brusselse scholen over te schakelen op vierdagenweek

CD
© BRUZZ
20/06/2024

Door het aanhoudende lerarentekort schakelen steeds meer Nederlandstalige scholen in Brussel over op een lesweek van vier in plaats van vijf dagen. Momenteel staat de teller al op elf scholen. Intussen blijkt uit de meest recente cijfers dat het lerarentekort in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel wel lichtjes afneemt.

Vanaf september zullen de leerlingen van de gemeentelijke basisscholen Paloke en Ket en Co in Molenbeek nog maar vier dagen per week les krijgen. Op woensdag vallen de lessen weg. Op andere dagen komt er een uurtje bij. De exacte begin- en einduren van de lesdagen liggen nog niet vast.

“De beslissing is niet eenzijdig opgelegd aan de scholen”, zegt Saliha Raiss (Vooruit.brussels), de Molenbeekse schepen van Onderwijs. “We hebben eerst een enquête gehouden. Daarna hebben we de ouders geïnformeerd en hun feedback in overweging genomen.”

De kinderen kunnen op woensdag wel nog op school terecht, waar educatieve activiteiten zullen worden voorzien. De opvang in de namiddag blijft ook bestaan.

Volgens het kabinet van Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor onderwijs in het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie zijn er nog drie andere gemeentelijke scholen die op woensdagen geen les meer zullen geven. Het gaat om Leidstar in de stad Brussel en Veewyde en Scheut in Anderlecht.

Leerkrachten aantrekken

In het gemeenschapsonderwijs zijn er vijf scholen die sinds dit schooljaar al een vierdagenweek hebben: Papageno en WegWijzer in Evere, Bloeiende Kerselaar in Watermaal-Bosvoorde, De Zonnewijzer in Sint-Pieters-Woluwe en Zavelput in Sint-Agatha-Berchem.

Met de omschakeling hopen de scholen de huidige leerkrachten te behouden en nieuwe leerkrachten aan te trekken. “Veel leerkrachten komen uit Vlaanderen. We willen hen motiveren met de boodschap dat ze een dag per week niet meer naar Brussel moeten komen”, legt woordvoerder van GO! Scholengroep Brussel Karin Struys uit.

De eindevaluatie volgend schooljaar moet uitwijzen of dat doel effectief bereikt is. "Op basis daarvan zullen we beslissen of we het al dan niet verderzetten. Ik sluit zeker niet uit dat er nog scholen zullen volgen als de evaluatie positief is", aldus Struys.

Naast de eindevaluatie zijn er tussentijdse bevragingen bij zowel leerlingen en ouders als leerkrachten. Meer informatie daarover is nog niet beschikbaar.

In het katholiek onderwijs is er slechts een school die is overgeschakeld: de basisschool Instituut van de Ursulinen. “Maar vanaf september gaan we weer naar vijf dagen”, zegt Kurt De Prins, algemeen directeur van de scholengroep Katholiek Onderwijs Brussel Annuntiaten, waartoe Ursulinen behoort.

“Het was echt een noodoplossing. Maar ik kan niet uitsluiten dat we opnieuw naar vier dagen gaan, als er opnieuw urgente tekorten zijn”, aldus De Prins.

Hetzelfde aantal lesuren

Scholen mogen zelf beslissen of ze een vierdagenweek willen invoeren, onder voorwaarden. Zo moeten ze hetzelfde aantal lesuren blijven geven en moet er opvang zijn op woensdag.

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kan die regeling een van de medeoplossingen zijn voor het lerarentekort. "Brussel is extra kwetsbaar voor een opspelend lerarentekort, omdat maar liefst 85 procent van de leerkrachten in het Nederlandstalig onderwijs uit Vlaanderen komt. Dat is in geen enkele andere grote stad zo sterk het geval. Het betekent dat leerkrachten sneller hun baan in Brussel opzeggen als ze dichter bij huis in Vlaanderen kunnen lesgeven."

Uit de meest recente cijfers blijkt dat het lerarentekort in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel wel lichtjes afneemt. Na de paasvakantie waren er 242 openstaande vacatures. Op hetzelfde moment vorig jaar waren er dat nog 316, in 2022 ging het nog 328 voltijdse equivalenten. Op het kabinet van Gatz is men daarom voorzichtig positief met het oog op de nabije toekomst.

Terug naar school

Op 2 september gaat een nieuw schooljaar van start. Hoe staat het ervoor met het onderwijs in Brussel? Je leest het bij BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Terug naar school , lerarentekort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni