In de eerste drie maanden van 2023 daalde het aantal transacties op de Brusselse huizenmarkt met 5 procent ten opzichte van 2022. Dat meldt Fednot, de koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.
Ook Brusselse huizenmarkt koelt af
In het nieuwe rapport van Fednot wordt de huizenmarkt van heel België onderzocht. Uit dat rapport blijkt dan ook dat er in het eerste kwartaal van 2023, 5 procent minder huizen verkocht werden dan in de laatste drie maanden van 2022. Dat is in lijn met de rest van België. Voor Wallonië bedraagt de daling 3,5 procent en voor Vlaanderen zelfs 9,2 procent. "Na de covidpandemie ging de huizenmarkt in overdrive, maar daar komt nu terug een evenwicht in," stelt notaris Bart Van Opstal, woordvoerder van de Koninklijke Federatie van het Notariaat.
Duurste stad in België
Brussel blijft de duurste stad om in te wonen. Een huis kost er gemiddeld 578.753 euro, een daling van 1,4 procent, rekening houdend met een inflatie van 2,2 procent. ten opzichte van 2022. Ondanks de daling van de verkoop, blijft de prijs stabiel. De gemiddelde Belgische prijs voor een huis bedraagt 323.031 euro, een lichte daling van 1,1 procent, na inflatie. Dat stelt de Federatie van Notarissen.
Minder jonge kopers
Over het hele Belgische grondgebied is er een opvallende daling van jonge kopers zichtbaar. Ook in Brussel is die trend duidelijk. Zo daalde er het aantal kopers jonger dan 30 jaar in het eerste kwartaal van 2023 tot 20,8 procent ten opzichte van 21,6 procent in 2022.
Lees meer over: Brussel , actua , huizenmarkt , Brusselse huisvesting