Het Brussels parlement keurde vrijdag een voorstel van ordonnantie goed dat enkele bepalingen in werking stelt om buitensporige huurprijzen te bestrijden. Aan de stemming ging een stevig debat tussen links en rechts vooraf. Uiteindelijk waren er 45 stemmen voor en 16 stemmen tegen.

© PhotoNews
| Hoofdindiener Martin Casier (PS).
Brussels parlement keurt ordonnantie tegen buitensporige huurprijzen goed
Lees ook: Brussels parlement wijzigt lastminute agenda om plafonnering huurprijzen te kunnen stemmen
De stemming werd aanvankelijk met een half uur uitgesteld omdat de tegenstanders hadden gemerkt dat de voorstanders niet met genoeg waren om geldig te stemmen en het halfrond verlieten. Daarop schorste parlementsvoorzitter Bertin Mampaka (MR) de zitting voor een half uur.
Bij de hervatting bleek dat Ecolo-fractieleidster Zakia Khattabi ziek naar huis was gegaan en teruggekomen was om het quorum te halen. John Pitseys (Ecolo) haalde uit naar MR-fractieleidster Clementine Barzin (MR) die voorzitter Mampaka had opgedragen ook de zaal te verlaten.
Uiteindelijk namen MR, N-VA en Vlaams Belang niet meer deel aan de stemming. De 16 tegenstemmen kwamen van Les Engagés, Défi, Open VLD, Sonja Hoylaerts (onafhankelijk) en Mampaka.
Buitensporige huur
Voor hoofdindiener Martin Casier (PS) zijn de voorwaarden om de basisordonnantie uit te voeren vervuld omdat het huurprijzenrooster werd bijgewerkt en de paritaire huurcommissie operationeel is.
De basisordonnantie voorziet een verbod voor eigenaars om een buitensporige huurprijs te vragen. Dat is het geval indien de huur de referentiehuurprijs - voorzien in het referentiehuurrooster en representatief voor de huurmarkt - met 20 procent overstijgt.
Ook wanneer de woning substantiële gebreken vertoont, afgezien van de hoogte van de huurprijs, is er een vermoeden van buitensporige huur. Voor de Paritaire Huurcommissie (PHC) is een essentiële rol weggelegd om de huurprijzen geval per geval te beoordelen
In dat geval kan de huurder aankloppen bij de PHC, samengesteld uit vertegenwoordigers van de huurders en verhuurders. Die geeft een advies over de gepaste hoogte van de gevraagde huurprijs of bemiddelt tussen huurder en verhuurder. De commissie kan ook gevat worden door de verhuurder, of door de vrederechter in het kader van een procedure ingeleid door de huurder.
Lees verder onder de video.
Politiek journalist Bram Van Renterghem licht de ordonnantie omtrent de Brusselse huurprijzen toe.
‘Negatieve effecten’
"De huurprijsregulering heeft vele negatieve effecten: minder aanbod, daling van de woningkwaliteit en het stilvallen van investeringen. Dit is absoluut niet wat Brussel nodig heeft, integendeel", stelde Mathias Vanden Borre (N-VA). "Bovendien heeft dit geen vat op de zwarte markt, die zich sowieso niet aan enige reglementering houdt en zeer groot is in Brussel.”
Hij hekelt ook dat de PS en Groen een alliantie aangingen met de “communisten”. “Willen deze partijen dan liever samenwerken met extreemlinks dan met N-VA? Dit is een totaal gebrek aan democratisch fatsoen”, klonk het. Vanden Borre werd op dit punt bijgetreden door Imane Belguenani (Open VLD).
"Dit is niet alleen woordbreuk van PS, Ecolo en Groen, het zorgt ook voor onzekerheid bij investeerders, waardoor minder woningen worden gebouwd en huurprijzen uiteindelijk alleen maar zullen stijgen", aldus Belguenani. "Ze willen huurprijzen opleggen op basis van een vaag referentiekader, los van de realiteit van de markt en de kosten voor investeerders", vervolgde de Open VLD'ster.
Een amendement van Open VLD en Défi om de maatregel uit te stellen tot 1 januari 2027, zodat voldoende huurcontracten geregistreerd kunnen worden voor een betrouwbaar huurrooster, werd weggestemd.
Lees meer over: Politiek , hoge huurprijzen Brussel , Brussels Parlement , Martin Casier , Mathias Vanden Borre